Adunarea Naţională a Franţei a aprobat acordul de securitate cu Ucraina

Franta
Sursa foto: Pixabay

Parisul se angajează prin acest acord să sprijine militar şi financiar Ucraina, pentru a se apăra de agresiunea Rusiei şi pentru a-şi dezvolta industria de apărare.

Adunarea Naţională a Franţei a aprobat aseară cu o largă majoritate acordul de securitate cu Ucraina, încheiat în februarie, pe o perioadă de zece ani.

Parisul se angajează prin acest acord să sprijine militar şi financiar Ucraina, pentru a se apăra de agresiunea Rusiei şi pentru a-şi dezvolta industria de apărare.

Pe lângă cel cu Franța, Ucraina a mai semnat acorduri bilaterale în domeniul apărării cu Germania și Marea Britanie, iar cel cu Italia este în pregătire. Președintele Emmanuel Macron s-a angajat să acorde numai anul acesta un ajutor de 3 miliarde de euro, echipamente militare și muniție. În declarația susținută în fața deputaților, premierul Gabriel Attal a spus că există un singur obiectiv: a nu permite o victorie a Rusiei.

Gabriel Attal: Acest vot este important. Vă cer să sprijinim Ucraina cu hotărâre. Dacă Ucraina pierde, pierdem și noi. Nu putem lăsa Rusia să câștige. Ca prim-ministru al Franței, în numele Guvernului Franței, în fața Adunării Naționale a Franței, o spun din adâncul inimii mele, care bate pentru libertatea popoarelor: Trăiască Ucraina!

Reporter: Extremele parlamentare au contestat de la tribuna Adunării inițiativele președintelui Macron în sprijinul Ucrainei.

Extrema stângă, Partidul Franța Nesupusă și Partidul Comunist au votat împotrivă, reproșându-i guvernului că nu respectă Parlamentul, pentru că îi aduce spre dezbatere un acord deja semnat.

De asemenea, ei au reafirmat că se opun ca Franța să susțină aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.

Extrema dreaptă, care s-a abținut de la vot, a descris acordul de securitate ca nerealist și imposibil de pus în practică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: