AEP îşi concentrează eforturile pentru pregătirea din timp a alegerilor din 2024, afirmă Toni Greblă

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Autoritatea Electorală Permanentă îşi concentrează toate eforturile pentru pregătirea din timp a celor patru tipuri de alegeri de anul viitor, o atenţie deosebită fiind acordată pentru crearea şi asigurarea premiselor desfăşurării în cele mai bune condiţii a scrutinelor în străinătate, a declarat, miercuri, preşedintele AEP, Toni Greblă, la sesiunea de lucru organizată în contextul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR).

„Anul 2024 reprezintă o provocare majoră pentru managementul electoral. Dacă Autoritatea Electorală Permanentă este principalul actor în organizarea alegerilor în ţară, în ceea ce priveşte pregătirea şi desfăşurarea alegerilor în străinătate acest rol revine Ministerului Afacerilor Externe şi, implicit, misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Subliniez faptul că există o foarte bună colaborare între AEP şi MAE, care va permite şi pe viitor realizarea de consultări, de grupuri de lucru, pentru a facilita identificarea şi transpunerea celor mai bune soluţii, dar şi pentru asigurarea unei informări comune a tuturor participanţilor la procesul electoral, îndeosebi cu privire la modalităţile de exercitare a drepturilor electorale, la calendarul şi procedurile electorale”, a afirmat Toni Greblă, cu acest prilej, conform unui comunicat al AEP transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a precizat că este necesară o colaborare foarte bună între instituţiile cu responsabilităţi în organizarea proceselor electorale, menţionând că, în conformitate cu prevederile legale, vor fi adoptate hotărâri care să detalieze legislaţia primară şi să vină în sprijinul celor implicaţi: autorităţi publice, partide politice, candidaţi, alegători, observatori.

AEP derulează, în calitate de beneficiar, proiectul „DIGI-EMB – Digitalizare pentru creşterea nivelului transparenţei, eticii şi integrităţii activităţilor de management electoral şi finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale”, finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, a mai amintit şeful Autorităţii.

Acest proiect are ca obiectiv general creşterea transparenţei, eticii şi integrităţii în cadrul Autorităţii şi la nivelul partidelor politice din România, prin implementarea unor măsuri de prevenire a corupţiei, aplicarea mecanismelor, procedurilor şi normelor de etică şi integritate, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei, precizează sursa citată.

De asemenea, o campanie de conştientizare a alegătorilor români din străinătate se va desfăşura în cadrul acestui proiect, care va include sesiuni de informare la Paris – în 5 septembrie, Roma – în 7 septembrie, Bruxelles – în 19 septembrie, Haga – în 21 septembrie, Chişinău – în 27 septembrie, Madrid – în 3 octombrie, Copenhaga – în 17 octombrie, Stockholm – în 19 octombrie, Lisabona – în 27 octombrie, Berlin – în 31 octombrie, Viena – în 2 noiembrie şi Dublin – în 14 noiembrie, arată AEP.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: