UPDATE Explozie a unei mine marine, în Costineşti. Forțele Navale vor verifica zona

mina marea neagra
foto: Facebook

UPDATE ORA 13:55
Forţele Navale au anunţat că un puitor de mine şi un elicopter Puma Naval vor verifica luni după amiază, zona litoralului, de la Constanţa şi până la Mangalia. Totodată, scafandri OED cercetează incidentul de la Costineşti, acolo unde luni dimineaţă s-a produs o explozia în zona unui dig, deflagraţia fiind cauzată cel mai probabil de o mină marină.

„Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a dispus măsuri de întărire a cercetării. Aşadar, puitorul de mine şi plase, începând cu ora 13, va realiza un marş de cercetare şi de inspecţie a apelor din zona litoralului, de la Constanţa şi pînă la Mangalia. Nava se află în prezent în dispozitivul fix de pe mare din faţa Comandamentului Flotei şi urmează să se deplaseze până la Mangalia pentru a inspecta zona maritimă din responsabilitate din proximitatea litoralului. Totodată, începând cu ora 14, un elicopter Puma Naval al Flotilei 56 Fregate va inspecta aerian spaţiul maritim din proximitatea litoralului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, Corneliu Pavel.

El a precizat că scafandrii OED investighează incidentul care s-a produs în zona Costineşti. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale a menţionat că obiectul semnalat la 112 că ar fi o mină marină, în zona Mangalia, era un buştean.

„Obiectul care a fost raportat la serviciul 112, că pluteşte în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină. Este un buştean mai mare”, a mai precizat Corneliu Pavel.

UPDATE ORA 13:25
Șeful echipei de Salvamari Costinești, Nicu Serafim, este cel care a sunat la 112 atunci când mina marină a explodat, conform ziarulconstanta.ro
El a declaat pentru ziariștii constănțeni că a auzit o bubuitură puternică, care a zguduit pământul și a crezut, inițial, că e vorba de o butelie de gaz.

„Era în jur de ora 9 și ceva, pe plajă când am auzit o bubuitură puternică, fum. Inițial, am crezut că de la hotel o butelie de gaz a explodat. S-a zguduit tot pământul. Am venit încoace să vedem ce se întâmplă. Era un domn care spunea că l-a asurzit și că îl dor urechile, fiind în apropiere. Sunt urme de arsură pe pietrele alea, noi am sunat de fapt 112, să vină ISU, să vină pompierii. E ceva fără precedent, nu ne-am mai întânit cu asemenea caz. Sigur era mină marină, altceva ce să bubuie în apă? Războiul e aici, la ușa noastră”.

UPDATE ORA 12:35
Potrivit autorităților, un tânăr a avut nevoie de îngrijiri medicale. El s-a plâns că i-a fost afectat auzul din cauza exploziei. A fost consultat de cei de la SMURD, însă a refuzat să fie transportat la spital.

UPDATE ORA 11:25

Autorităţile din Constanţa intervin, luni, după o explozie a unei mine marine în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti, una dintre cele mai populate staţiuni de la litoralul românesc.

Pericolul însă nu a trecut în totalitate, o a doua mină fiind observată în Marea Neagră în aceeaşi zonă şi pe care scafandrii vor să o neutralieze.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că Forţele Navale vor verifica informaţiile potrivit cărora o a doua mină marină ar pluti în derivă în zona Costineşti.

“În ceea ce priveşte cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeaşi zonă, vă informăm că Forţele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situaţiei şi intervenţiei pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Sursa citată a precizat că explozia semnalată în zona digului din zona Costineşti este verificată de Garda de Coastă.

UPDATE ORA 11:15

Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, pentru ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, în măsura în care cea de-a doua mină este identificată.

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, a precizat că este o misiune dificilă și că din cauza vântului foarte puternic „starea mării nu e chiar bună”.

„Este o misiune dificilă pentru scafandri. După ce vor ajunge acolo vom avea mai multe informații. De la începutul războiului din Ucraina până acum, scafandrii noștri au neutralizat cinci mine marine în aria noastră de responsabilitate”, a spus Pavel, citat de digi24.

El a explicat și care este protocolul care se aplică în astfel de situații: „Se pune în aplicare un plan de cooperare interinstituțională, între autoritățile cu rol în situații de acest gen, noi avem detașament de scafandri, nave specializate și tehnică necesară pentru misiuni de neutralizare a minelor marine. Aceste mine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal.”

UPDATE ORA 10:25

Pericolul nu a trecut la Constineşti, după ce luni dimineaţa a avut loc o explozie, cel mai probabil a unei mine marine, în zona Hotelului Forum, una dintre cele mai aglomerate staţiuni de pe litoralul românesc.

Purtătorul de cuvânt al Garzii de Coastă a afirmat că o altă mină ar pluti în larg, iar angajaţii intervin în acest sens.

Conform martorilor, explozia a avut loc în jurul orei 9.00, în dreptul digului din zona Hotelului Forum din Costineşti.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana-Maria Stoica, a afirmat că, în urma exploziei, nu s-au înregistrat victime.

„În această dimineaţă, în jurul orei 9.00, am fost solicitaţi prin apel la 112 să intervinim în staţiunea Costineşti acolo unde a avut loc o explozie pe dig. La faţa locului au fost alocate rapid mai multe resurse din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, de la staţia Tuzla o autospecială de stingere, un echipaj de prim-ajutor şi, de asemenea, ambarcaţiunea RIB, iar în aceste momente vor pleca şi colegii cu echipajul CBRN. Ajunşi la faţa locului, colegii au perimetrat zona şi au constatat faptul că este vorba de o explozie în dig. Din fericire, nu s-au înregistrat victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Pietre din stabilopozi au sărit pe dig și pe movila de lângă dig.

ISU Constanța a trimis de urgență echipaje din Tuzla și din Eforie la digul din dreptul Hotelului Forum de la Costinești, unde a avut loc explozia.

Costinești este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoralul românesc, mai ales în această perioadă a minivacanţei de Sf Maria.

Ştire iniţială

Autorităţile din Constanţa intervin, luni, după o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti.

ISU Constanţa anunţă, luni, o explozie în zona digului din faţa Hotelului Forum din Costineşti.

”Posibil mină marină”, a transmis sursa citată.

La faţa locului intervin mai multe echipaje, scrie news.ro.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: