ANALIZĂ Bilanțul lui Marius Budăi la Ministerul Muncii

Marius Budai demisie
INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Marius Budăi și-a dat demisia din funcția de ministru al muncii, dar în urma sa lasă un bilanț care devine o problemă pentru PSD. Marius Budăi a tergiversat două dintre cele mai importante reforme – reforma pensiilor și salariilor bugetarilor. Lipsa de rezultate a lui Marius Budăi a provocat probleme pentru întreaga coaliție de guvernare, iar în final s-a ajuns la un scandal național despre lagărele pentru bătrâni.

Reforma sistemului de pensii

A fost cel mai important proiect pe care Marius Budăi trebuia să-l realizeze la minister. După aproape 2 ani, încă nu a intrat în vigoare legea care să reducă pensiile speciale. În decembrie 2022, Marius Budăi a prezentat primul proiect privind reforma pensiilor speciale.

„Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către Guvern şi către Comisie, după care îl înaintăm în Parlament”, declara Marius Budăi când a prezentat primul proiect.

Comisia Europeană a criticat dur proiectul propus de Budăi și i-a cerut ministrului să țină cont de prevederile din PNRR, mai exact să crească vârsta de pensionare pentru toate categoriile de „speciali” și să introducă principiul contributivității pentru toate pensiile plătite de stat.

„Ar avea ca rezultat doar economii foarte limitate, nu abordează sustenabilitatea fiscală și echitatea”, au declarat oficialii CE despre primul proiect al Ministerului Muncii.

În mai 2023, Marius Budăi a fost la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni, dar s-a întors cu același răspuns: pensiile speciale trebuie eliminate. Ministerul Muncii a făcut mai multe modificări, introducând astfel vârsta de pensionare la 65 de ani pentru toți muncitori, cu excepția magistraților care se vor pensiona la 60 de ani. Dar astfel de prevederi vor fi aplicate abia peste 20 de ani, nu în perioada apropiată, cum și-ar dori Comisia Europeană.

Proiectul depus de Marius Budăi a fost modificat în Parlament cu mai multe amendamente, iar pensiile speciale vor fi plătite în continuate. Până în 2028, magistrații vor beneficia de aceleași condiții de pensionare din prezent. Deși legea a fost votată de Parlament, încă nu a intrat în vigoare și nu respectă toate cerințele pe care România le are în PNRR, spre exemplu rata de înlocuire sau impozitarea pensiilor speciale. Comisia Europeană nu a declarat dacă această versiune este suficientă pentru a debloca banii din PNRR.

Totodată, nu trebuie uitat că România s-a angajat în PNRR să reformeze tot sistemul de pensii și să propună o nouă formulă de calcul pentru toate pensiile, iar Marius Budăi până în iulie 2023 nu a rezolvat nici măcar reforma pensiilor speciale.

Legea salarizării și greva profesorilor

Ministerul Muncii trebuie să prezinte anul acesta legea salarizării unitare pentru bugetari, dar nu au existat nici măcar dezbateri despre această lege. În urmă cu o lună, Marius Budăi a provocat o greva generală în educație, după ce i-a cerut Ligiei Deca, ministra educației, să nu mărească salariile profesorilor prin Legile Educației, ci să aștepte legea salarizării unitare.

Profesorii nu s-au arătat dispuși să aștepte atât de mult și au blocat anul școlar, chiar înainte de examenele elevilor. După aproape o lună de grevă, Guvernul a fost nevoit să le dea profesorilor ceea ce Ligia Deca propuse în Legile Educației, adică salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut al țării.

Greva din educație
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

La sfârșitul lunii martie, înainte cu o oră de ședința de guvern în care urma să fie aprobate proiectele privind legile educației, Ministerul Finanțelor s-a opus creșterii salariilor profesorilor. La ședința care a decis să fie eliminat capitolul despre salarizarea profesorilor au participat: Ligia Deca, ministrul educației, premierul Nicolae Ciucă, Marius Budăi, ministrul muncii, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului. Grupul PSD a convins grupul PNL să renunțe la capitolul despre salarizare, iar noua lege a salarizării – ce trebuie redactată de Ministerul Muncii – să propună creșterea salariilor pentru profesori și alte categorii de bugetari. Totul a fost un mare eșec pentru Marius Budăi, care nu și-a mai asumat responsabilitatea pentru greva profesorilor și l-a lăsat pe premierul Ciucă să o rezolve.

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Cum a provocat PSD greva profesorilor, blocând creșterea salariilor în legea educației

Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a propus ca până în septembrie să aibă proiectul privind legea salarizării unitare. Demisia lui Marius Budăi ar putea să producă întârzieri în acest caz. PSD va trebui să găsească un nou ministru, iar orice lege despre salariile bugetarilor va naște dezbateri sau chiar proteste.

Lagărele pentru bătrâni

Marius Budăi își încheie mandatul după cel mai mare scandal din ultimii ani: azile private transformate în lagăre în care erau torturați bătrânii. Ministerul condus de Marius Budăi avea responsabilitatea să verifice aceste centre private, în care bătrânii erau chinuiți sistematic.

Demisia lui Budăi a fost apreciată de colegii săi din PSD, care au considerat că ar fi un „gest de onoare”.

„Am avut în această dimineață o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia la sfârșitul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere este un gest de onoare, pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

După aproape o săptămână de la izbucnirea scandalului, Marius Budăi și-a dat demisia, ceea ce a făcut posibil ca în tot acest timp să crească presiune asupra PSD. Persoanele vârstnice erau masa electorală cea mai importantă pentru PSD, care în ultimii ani s-a chinuit să mărească constant pensiile. Acest scandal afectează cea mai importantă categorie de votanți PSD, iar consecințele politice se pot observa abia în 2024.

Lagărele pentru bătrâni vor continua să domine scena politică și în lunile următoare și s-ar putea transforma într-o mare vulnerabilitate pentru PSD. Demisia lui Marius Budăi poate fi văzută ca o recunoaștere a vinovăției în acest caz. Lipsa reformei pensiilor speciale și lipsa legii salarizării sunt alte probleme pe care Budăi le lasă pentru colegii săi din PSD. Profesorii au avertizat deja că greva a fost suspendată și există posibilitatea să fie reluată în toamnă, dacă legea salarizării nu aplică solicitările cadrelor didactice.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL