Cum devine USR și mai irelevant după alianța cu PMP și Forța Dreptei. Penalul Voiculescu rămâne pe listă

Sursa foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

USR, Forța Dreptei și PMP au anunțat formarea unei alianțe pentru alagerile din 2024, care se va intitula Alianța Dreapta Unită. Liderii celor trei partide, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac au prezentat, luni, proiectul politic în fața jurnaliștilor.

„Penalul” Voiculescu

Potrivit informațiilor transmise, cele trei partide vor candida cu o listă comună de candidați la alegerile europarlamentare din iunie 2024. Primii opt candidați sunt, în ordinea listei: Dan Barna, Vlad Voiculescu, Eugen Tomac, Vlad Botoș, Cristina Prună, Violeta Alexandru, Radu Mihail și Corina Atanasiu.

Din start putem observa două lucruri. În primul rând, USR continuă să meargă pe mâna lui Vlad Voiculescu, deși acesa se confruntă în prezent cu probleme privind legea. Amintim că fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie. El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Principalele acuzații care i se aduc lui Voiculescu sunt abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. În loc să-l retragă de pe lista de la europarlamentare și din toate funcțiile pe care le deține în partid, cel puțin până la pronunțarea unui verdict din partea justiției, USR a ales să facă scut în jurul fostului ministru al Sănătății și să mizeze toată credibilitatea rămasă pe mâna acestuia.

Gestul este unul potențial periculos pentru partid. Dacă Voiculescu va fi găsit vinovat, atunci șansele sunt ca acesta să tragă după el tot partidul, USR devenind practic nefrecventabil. Dar chiar și această situație nebuloasă în care vinovăția lui Voiculescu nu este pronunțată momentan de nici un judecător poate avea consecințe catastrofale pentru partid de vreme ce USR a fost campionul sloganului „Fără penali în funcții publice”. Cu Voiculescu pe listă la europarlamentare, USR riscă să pară genul de partid ipocrit care în trecut era chiar ținta criticilor useriste.

O potențială revoltă în partid

În al doilea rând, lista reprezintă un dezavantaj pentru USR. În primii trei candidați se află și liderul PMP, Eugen Tomac, iar în primii 8 se află și un membru al Forței Dreptei, Violeta Alexandru. Apariția acestor nume nu aduce niciun beneficiu USR, fiind exclusiv în avantajul celorlalte două partide, PMP și Forța Dreptei. Dimpotrivă, prin prezența acestora, USR pierde doi potențiali europarlamentari, fiind nevoiți să cedeze astfel două locuri care puteau fi ocupate de alte persoane din USR. Eliminarea unor potențiali europarlamentari pentru a face loc unor nume din afara partidului poate genera noi tensiuni în USR pe termen lung și poate duce la noi critic la adresa conducerii partidului.

Prin decizia de a merge pe o listă comună la europarlamentare USR riscă în concluzie două lucruri: să își piardă complet credibilitatea în fața electoratului, prin prezența unui potențial „penal” și să genereze noi tensiuni în partid prin eliminarea unor potențiali europarlamentari pentru a face loc unor figuri din afara partidului. Alianța cu PMP și Forța Dreptei reprezintă un pas disperat pentru cele trei partide, dar mai ales pentru USR care vrea să păstreze intactă percepția unui partid încă puternic și care nu se scufundă pe zi ce trece în anonimat.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL