Lansarea candidaților AUR la europarlamentare. Un kitsch naționalist cu atacuri la instituțiile UE

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

AUR a organizat, duminică, la Târgovişte, un eveniment de prezentare a candidaţilor la alegerile europarlamentare. Cu acest prilej au urcat pe scenă şi candidaţii partidului la preşedinţia consiliilor judeţene şi la primăriile municipii reşedinţă de judeţ. Pe transmisia live de pe pagina de Facebook a liderului AUR a rulat şi un sondaj cu întrebarea „Ce domnitor credeţi că ar putea face ordine în ţară în aceste vremuri?”, opţiunile de răspuns fiind Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş şi Ştefan cel Mare. La finalul evenimentului răspunsul ales de internauţi a fost Mihai Viteazul.

Evenimentul AUR, un kitsch naționalist

Ridicolul din cadrul lansării nu s-a oprit însă aici. AUR pus în scenă o piesă de teatru cu teme naționaliste și evocări istorice. De altfel, la această lansare a avut loc şi o scenetă despre domnitorul Vlad Ţepeş. Politicienii AUR s-au întrecut în mesaje populiste și în aluzii istorice.

„Vă salut, dragi prieteni, şi mă bucur să vă regăsesc pe unii dintre dumneavoastră şi astăzi, într-un eveniment de excepţie, într-un moment greu al istoriei noastre.

Dar nu întâmplător are loc acest eveniment într-un loc cu încărcătură istorică deosebită, la umbra Turnului Chindiei, acolo unde tâlharii, trădătorii de neam, hoţii, corupţii erau închişi de către marele domnitor Vlad Ţepeş, aşa cum se cuvenea, pentru că el ştia să-i pedepsească pe cei vinovaţi, ştia să-i apere pe cei inocenţi, ştia să dezvolte ţara pe care o stăpânea, îşi asuma integral rolul pe care poporul i l-a dat.

Astăzi România este o pradă pentru găşti politice transnaţionale. Astăzi este captivă unei mafii transpartinice şi transnaţionale”, a spus de pildă Târziu.

Scopul a fost acela de a trage o paralelă între personajele istorice și liderii AUR, aceștia din urmă erijându-șe în așa ziși voievozi moderni.

Târziu nu s-a oprit însă aici. Acesta a comparat în mod halucinant Comisia Europeană cu Poarta Otomană, spunând că România plătește „tribut”.

 „Ce este Comisia Europeană? Nu este altceva decât noua Înaltă Poartă – acolo unde se hotărăşte destinul popoarelor supuse, acolo unde se clocesc ideologii criminale, acolo unde sunt unşi noii şefi de stat şi de guvern, acolo unde se plăteşte tributul”, a afirmat Claudiu Târziu.

UE, ținta atacurilor AUR

Stigmatizarea instituțiilor europene, demonizarea lor reprezintă o altă tactică folosită de AUR. Astfel, la nivel declarativ, liderii AUR spun că vor în UE, însă în fața propriului electorat atacă instituțiile europene și pare că doresc scoaterea României din Uniunea Europeană.

În trecut, liderul AUR, George Simion, a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietivă.

„Am venit direct din Polonia. Am avut ieri la Varșovia întâlniri cu aliații noștri polonezi, probabil printre puținii, dacă nu singurii, care înțeleg ce înseamnă să fii între două imperii, între imperiul răului de la est, care încă face victime, și acest nou imperiu ideologic, această nouă Uniune Sovietică cu comisarii ei de la Bruxelles, care încearcă să ne schimbe obiceiurile, felul de a trăi, felul de a înțelege viața și de a ne respecta înaintașii și libertatea creștină a acestui continent”, a spus liderul AUR.

Există mai multe motive pentru care acest discurs extremist trebuie privit cu o mare îngrijorare. În primul rând, astfel de afirmații pot alimenta tensiunile și diviziunile în societate, punând în pericol coeziunea socială și politică. AUR pare să-și construiască platforma politică pe baza unui naționalism agresiv, care alimentează polarizarea.

În al doilea rând, declarațiile extremiste ale AUR aruncă o umbră asupra credibilității și a respectului pentru valorile europene. Uniunea Europeană a fost creată pe baza principiilor democratice, a drepturilor omului și statului de drept. Astfel de atacuri deschise la adresa UE subminează aceste valori fundamentale și subliniază nevoia de a proteja instituțiile democratice de influențele extremiste.

În plus, discursul AUR reprezintă un pericol pentru relațiile internaționale și pentru poziția României în cadrul Uniunii Europene. Într-o perioadă în care solidaritatea și cooperarea sunt esențiale pentru a aborda provocările globale, precum războiul din Ucraina și schimbările climatice, atacurile împotriva UE pot submina eforturile de colaborare și pot izola România în cadrul comunității internaționale.

În concluzie, AUR demonstrează încă o dată că reprezintă pilonul anti-liberal și anti-european din România. Candidații AUR la alegerile europarlamentare au o agendă iliberală, iar prezența lor la Bruxelles nu se va traduce într-o influență mai mare a României în UE.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL