Război pe funcții în USR. De ce alianța USR-PMP-FD nu va funcționa

Cătălin Drulă și Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung, a cerut demisia lui Cătălin Drulă, dacă partidul nu va obține peste 20% la alegerile europarlamentare din 2024. Războiul pe funcții din USR este unul decisiv pentru următorii ani, deoarece va decide noua conducere care va deține controlul cel puțin 4 ani.

Elena Lasconi a atacat direct conducerea USR chiar la Comitetul Politic al partidului, unde a vorbit în fața mai multor membri.

„Așa că, propun 3 lucruri. Dacă la alegerile europarlamentare vom avea un scor sub 20%, întreaga conducere să își dea demisia. Doi, amânarea cu 30 de zile a acestei decizii, pentru alianță, ca să lămurim și noi care e treaba cu ea. Trei, foarte important, candidatul USR pentru funcția de președinte al României să fie ales cu votul fiecărui membru al USR”, a spus Elena Lasconi, potrivit unui video prezentat de Digi24.

USR, fără șanse să ajungă la 20%

Elena Lasconi pune o condiție care cu greu poate fi respectată de actuala conducere. Cătălin Drulă, președintele USR, a preluat un partid în cădere liberă și nici după 2 ani nu a reușit să ofere o altă identitate formațiunii politice.

Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu sunt cei care iau deciziile importante. USR a ajuns un partid care se zbate între 12 și 14%. Din disperare să pară activi în opoziție, USR-iștii au făcut alianță cu două partide fără viitor politic: PMP și Forța Dreptei, noul partid al lui Ludovic Orban. PMP și Forța Dreptei sunt partide conservatoare, cu un electorat cu influențe religioase și naționaliste.

Elena Lasconi a criticat direct această alianță, ceea ce arată că în USR există un grup care nu este de acord. Cătălin Drulă riscă să aibă un partid slab motivat la alegerile din 2024, deoarece USR-iștii nu vor lupta pentru a-l trimite la Bruxelles pe Eugen Tomac, din partea PMP, sau Violeta Alexandru, din partea Forței Drepte. În plus, alianța poate fi declarată ilegală dacă judecătorii vor decide că Eugen Tomac nu este președintele PMP și nu poate lua astfel de decizii. AEP a blocat deja subvențiile pentru PMP, după ce a constatat că președintele partidului este Cristian Diaconescu. Există un proces între Diaconescu și Tomac, iar o hotărâre va fi pronunțată în următoarele luni.

Cele trei partid nu au șanse să ajungă împreună la 20%, deoarece nici tot electoratul PMP și Forța Dreptei nu va fi de acord cu un USR pro-LGBT. Este deja celebru cazul Elena Lasconi, eliminată de pe lista de europarlamentare pentru că a votat „Da” la referendumul pentru familie din 2018.

Lasconi vrea să fie candidatul USR la prezidențiale

Adevăratul obiectiv al Elenei Lasconi este candidatura la alegerile prezidențiale, din partea USR. Nu este o noutate pe scena politică și, cel mai probabil, a început această campanie în momentul în care s-a poziționat de partea „familiei tradiționale” și a criticat comunitatea LGBT.

Elena Lasconi a renunțat la toate funcțiile de conducere din USR tocmai pentru a se diferenția de actuala conducere a partidului. Momentul decisiv va fi alegerile europarlamentare, când Elena Lasconi ar putea cere un Congres pentru a-i chema pe membrii USR la vot. Zilele lui Cătălin Drulă la conducerea partidului sunt numărate, iar după 9 iunie USR poate avea un nou președinte.

Un mare avantaj pe care îl poate avea primarul din Câmpulung este dosarul penal lui Vlad Voiculescu. Dacă procurorii DNA vor cere arestarea preventivă a lui Voiculescu, în următoarele luni, atunci actuala conducere USR va suporta consecințele. Cătălin Drulă va plăti chiar cu funcția pentru că l-a apărat pe fostul ministru al sănătății.

USR, marele absent din opoziție

USR-ul condus de Cătălin Drulă va fi pe locul 4 la alegerile europarlamentare, așa cum arată sondajele în acest moment. Actuala conducere nu are nicio putere să lupte cu AUR, partidul lui George Simion. AUR domină în opoziție, chiar dacă USR este cel mai mare partid parlamentar din opoziție.

Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, a ironizat actuala conducere USR, arătând că aceștia sunt absenți de la tot ceea ce se întâmplă pe scena politică.

„Există o parte a opoziţiei care parcă este pe mod avion, nu există. Domnii de la USR sunt pe mod avion în acest moment. Nu ştiu decât să spună despre Justiţie, dar când a fost vorba despre Vlad Voiculescu – mod avion”, a declarat Sorin Grindeanu.

Astfel, Elena Lasconi are toate motivele să ceară demisia actualei conduceri a USR, mai ales după ce au atacat inclusiv justiția. În cazul Vlad Voiculescu, toate conducerea USR s-a grăbit să-i atace pe procurorii DNA și să-l apere pe penalul Voiculescu, care este urmărit penal în dosarul vaccinurilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL