Noul Cod Fiscal impune încasarea CASS și din pensiile private, fapt care va conduce la dublarea impozitării veniturilor pentru participanții la fondurile de pensii, cu efrecte negative în special pentru cei care au avut contribuții foarte mari.
Cu toate acestea, pentru clienții cu cotizații medii, există o posibilitate care îi poate ajuta să nu plătească CASS: încasarea pensiei în rate egale. În sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) participă, cu o contribuție obligatorie de 4,75% din salariu, peste 8,3 milioane de români. De pensie privată facultativă (Pilonul III) beneficiază alțte aproximativ 900.000 de persoane.
În cazul pensiilor private, nu se impozitează contribuțiile plătite în timpul acumulării (sumele depuse lunar). Se impozitează doar câștigurile din investiții realizate de fond (profitul generat). Din acest câștig se scade plafonul neimpozabil care este de 3.000 de lei. La câștigul rămas se aplică impozitul pe venit de 10%. De la 1 august, CASS revine într-o cotă de 10%. Deci practic, impozitele pe veniturile din pensii private se dublează. Impozitul devine 20% aplicat la partea din câștigul net ce depășește plafonul de 3.000 de lei.
Chiar dacă legea se aplică atât pentru plata fondurilor din pensiile private încasate într-o singură tranșă, cât și pentru cea în rate egale, în funcție de suma existentă în contul clientului acesta poate să plătească sau nu cele două impozite. Dacă are nevoie urgentă de bani și optează pentru plata pensiei private într-o singură tranșă va plăti impozit de 20% pe câștigul aferent contribuțiilor lunare, după ce i s-a scăzut plafonul neimpozabil de 3.000 de lei.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News