Bogdan Stoica: București, fată bună, dar fără noroc

Bogdan Stoica

Dacă toate capitalele europene ar fi femei, Bucureștiul ar ieși imediat în evidență. Nu ar fi cea mai înaltă, cea mai bine îmbrăcată sau cea mai bine educată, dar ar fi adorabilă: vioaie, sonoră, roșie în obraji, când inocentă ca o căprioară, când vicleană ca o vulpe. Spre deosebire de suratele ei mai sclifosite, dar și mai bătrâne și cu povești mai scandaloase la activ, ar plăcea de la prima impresie.

O astfel de capitală ar trebui să-și găsească foarte repede alesul. Primarul. N-ar trebui să fie vreo vedetă, vreun tip de familie politică bună sau vreun vizionar. Cu minime intervenții de estetică, siguranță și educație civică, Bucureștiul ar fi mai mișto decât multe alte capitale. Dar n-are noroc.

Crin Halaicu a abuzat-o. Viorel Lis a înfometat-o. Traian Băsescu i-a luat un ruj și a scos-o la produs. Sorin Oprescu i-a luat iPhone înainte să-i ia pantofi. Gabriela Firea a mințit-o. Iar lui Nicușor Dan nu-i pasă de ea, îi face ce i-ar fi făcut oricărei capitale, pentru că el ține doar la punerea în practică a planului lui teoretic, fără să țină cont de partea practică.

Cu un buget de aproape două miliarde de euro, un context istoric favorabil și unul geostrategic care n-o să se mai repete în următoarea sută de ani, capitala României are ocazia unică să facă o partidă bună la alegerile astea. Problema e că familiile politice par să nu fi înțeles contextul și nu vin cu niște feciori mișto, din care Bucureștiul să-l aleagă, bucuroasă, pe cel mai nalt și mai viteaz.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: