Bursele europene au închis în creștere

bani-economie
Sursa foto: Pixabay

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în urcare cu 0,6%, bursele majore şi majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu pozitiv.

Acţiunile din construcţii au crescut cu 1,1%, în timp ce titlurile companiilor de petrol şi gaze au scăzut cu 0,9%.

Indicele sectorului automo a crescut cu 2%, acţiunile grupului francez Renault din Franţa avansând cu 6,3% după ce acesta a anunţat o creştere considerabilă a dividendelor şi a reiterat un obiectiv pentru marje operaţionale de două cifre până în 2030.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru al anului 2023, împingând ţara într-o recesiune tehnică, după ce creşterea din trimestrul al treilea a fost revizuită la -0,1%.

În privind rezultatelor financiare ale companiilor, banca germană Commerzbank a înregistrat o creştere de 55% a profitului net pe întregul an şi cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani, rezultatele din trimestrul patru fiind uşor peste estimări.

Producătorul de avioane Airbus a anunţat un dividend special de 1 euro pe acţiune, deoarece a raportat venituri şi comenzi mai mari, dar o scădere a câştigului pe acţiune.

Pieţele din Asia-Pacific au fost în mare parte în creştere, joi, indicele Nikkei 225 de la Tokyo înregistrând o creştere peste pragul de 38.000 pentru prima dată din 1990. Acest lucru a venit în timp ce Japonia şi-a pierdut locul de a treia economie din lume, cu un produs intern brut în scădere cu 0,4% în trimestrul al patrulea, faţă de aşteptările pentru o creştere de 1,4%.

Indicele german DAX a crescut cu 0,56%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,87%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,41%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 1,05% şi IBEX 35 al bursei din Madrid cu 0,05%.​

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: