Cât va fi indemnizația de însoțitor după noua lege a pensiilor? Cât va crește? Cum se suspendă?

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Noua lege a pensiilor prevede o creștere a indemnizației de însoțitor. Calculul a fost făcut după noile reguli și, la final, persoanele care desfășoară această activitate vor primi mai mulți bani de la stat.

Există anumite categorii de persoane care vor beneficia și ele de creșterile conform noilor legi ale pensiilor. Adultul cu handicap grav care are și calitatea de pensionar de invaliditate gradul I poate opta între a avea un asistent personal sau a primi indemnizația pentru însoțitor acordată de sistemul public de pensii, indemnizație reprezentând 80 % din valoarea unui punct de pensie.

“Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix”, scrie, mai exact, în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Valoarea indemnizației pentru însoțitor este, după cum stabilește legea, de 80% din valoarea unui punct de pensie. Ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, valoarea indemnizației are în acest an valoarea de 1.428 de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL