De ce îl menține PSD în funcție pe „ministrul cu coasa”: În 3 ani, Rafila nu are nicio realizare

Sursa foto: x

Marcel Ciolacu demonstrează, în aceste zile, că nu are nicio intenție să-l demită pe Alexandru Rafila din funcția de ministru al sănătății, după izbucnirea scandalului de la Spitalul Pantelimon din capitală. Ciolacu a sărit imediat în apărarea lui Rafila, însă nu a făcut același lucru atunci când Gabriela Firea a fost implicată într-un scandal în care nu avea niciun rol.

În iulie 2023, în cazul „azilelor groazei”, Gabriela Firea și-a dat demisia din funcția de ministru al familiei, deși Ministerul Familiei nu are nicio putere asupra azilurilor din România. Firea era doar ținta unor atacuri ale opoziției și a plătit pentru presiunea publică, de care Marcel Ciolacu s-a bucurat imediat pentru că scăpa de unul dintre cei mai influenți lideri PSD. Gabriela Firea și-a anunțat demisia după o discuție cu Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

„Îmi este foarte clar că doamna Gabriela Firea în calitate de ministru nu are nicio legătură directă cu acest caz. Cu toate acestea, a fost o presiune uriașă în ultimele zile la adresa domniei sale, din cauza unor colaboratori ai doamnei ministru pentru care s-a probat deja implicarea”, spunea Ciolacu, în 2023.

Ulterior, Marcel Ciolacu a încercat să blocheze și candidatura Gabrielei Firea la funcția de primar al capitalei, demonstrând că face tot posibilul pentru a o îndepărta de funcțiile importante.

Cazul Alexandru Rafila este complet diferit, deoarece ministrul sănătății controlează direct spitalele din România. După ce procurorii au arestat pentru omor doi medici ATI de la Spitalul Pantelimon, s-a descoperit că Alexandru Rafila a făcut un control superficial. Chiar Rafila a recunoscut că echipa de control pe care a trimis-o era formată din „economiști și juriști” și nu puteau găsi dovezile abuzurilor medicilor.

„Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști”, a precizat Rafila.

Deși era vorba de o cauză medicală, de abuzurilor medicilor, de calitatea actului medical, Rafila a preferat să trimită economiști și juriști.

Marcel Ciolacu l-a protejat pe Rafila și a dat vina pe managerul Spitalului Pantelimon și pe Colegiul Medicilor.

„Am stat de vorbă cu domnul ministru, dânsul nu are ce… Ce problemă am eu, principială, nu înţeleg de ce managerul de la Pantelimon nu este acasă sau să-şi preia atribuţiile de medic.

(…) Domnul ministru face politica medicală, are atribuţiile administrative. De aceea avem Colegiul Medicilor, care este independent, care merge şi controlează actul medical”, a declarat Ciolacu.

PNL cere demisia lui Rafila

Alexandru Rafila este ministrul sănătății și cu voturile PNL, fiind într-o coaliție de guvernare. Prin urmare, trebuie să dea explicații și în fața liberalilor, iar scandalul din Guvern poate afecta și PNL.

Mai mulți lideri PNL au cerut demisia lui Alexandru Rafila, considerându-l „ministrul cu coasa”. Între PSD și PNL s-a declanșat un adevărat război al declarațiilor, iar liberalii au oricând posibilitatea să retragă sprijinul politic pentru Rafila chiar în Parlament.

„Fiecare zi în care Rafila, ministrul cu coasa, este în funcție, nu este altceva decât o insultă la adresa rudelor victimelor de la secția ATI a spitalului Sfântul Pantelimon”, a scris Florin Roman, pe rețelele de socializare.

Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, l-a acuzat direct pe Ciolacu că îl protejează pe Rafila și se face complice de scandalul de la Spitalul Pantelimon.

„Menajându-l pe ministrul Sănătății, premierul Ciolacu se face complice la cele descoperite în Spitalul Pantelimon. Marcel Ciolacu nu doar că apără abuzatorii sexuali din universități, așa cum a declarat public în cazul SNSPA, dar lipsa de empatie față de victimele de la Spitalul Pantelimon și familiile acestora este pur și simplu revoltătoare, în aceeași notă cu fuga de răspundere a ministrului Rafila. Arogantul din conducerea Executivului l-a acoperit mereu pe Rafila pentru ca i-a fost teamă de ambițiile prezidențiale ale acestuia”, a precizat Muraru.

De asemenea, liderul PNL Iași i-a reamintit lui Ciolacu să sprijinul liberalilor pentru Guvern nu este necondiționat.

Chiar dacă liderii PSD și PNL se ceartă între ei pentru greșelile lui Rafila, pe măsură ce ancheta procurorilor va înainta și va scoate la iveală noi detalii, ambele partide vor deconta electoral pentru Rafila. Scandalurile care vizează sănătatea și sistemul medical sunt foarte sensibile pentru opinia publică, mai ales cu câteva luni înainte de alegeri.

Ministrul zero

Alexandru Rafila nici nu a vrut să audă de demisie și a respins imediat această ipoteză. Ministrul ține cu dinții de fotoliul pe care îl ocupă de aproape 3 ani:

„Eu nu am de ce să-mi asum personal această situație. Acolo e o infracțiune care presupune omor premeditat. Nu am de ce să demisionez”, a declarat acesta.

În 3 ani la conducerea Ministerului Sănătății, Rafila nu are nicio realizare și a provocat un dezastru în sistemul de sănătate.

În toată țara este nevoie de 15.000 de medici pentru a acoperi toate locurile libere din spitale. Curtea de Conturi a arătat că România are cei mai puțini medici la 100.000 de locuitori, ceea ce pune în pericol calitatea serviciului medical sau exclude anumite persoane de la servicii medicale. Deși salariile medicilor au crescut foarte mult, Ministerul Sănătății nu a deblocat concursurile pentru angajarea medicilor.

Alexandru Rafila a fost contestat de medici de mai multe ori, care au organizat greve în spitale sau proteste în fața Guvernului. Rafila a fugit de responsabilitate de fiecare dată și s-a ascuns în birourile de la Minister.

Ministerul Sănătății condus de Rafila a redus bugetele pentru cabinetele medicilor de familie, iar de multe ori Casa Națională de Asigurări de Sănătate a întârziat plățile și a îngreuna activitatea sistemului medical.

Rafila a tăiat 740 de milioane de euro pentru spitale

Alexandru Rafila a tăiat din fondurile europene pentru spitale, într-o țară în care spitalele ori se prăbușesc peste pacienți, ori ard în incendii. În 2023, Ministerul Sănătății a renunțat la 740 de milioane de euro din PNRR, care erau destinați pentru spitalele din România. Țara noastră era obligată să-și reducă PNRR-ul cu 2,1 miliarde de euro, în urma creșterii economice, iar Rafila s-a gândit că nu avem nevoie de investiții în spitale.

Multe spitale din țară au rămas fără bani pentru medicamente și pentru bolnavii cronici. Ministerul Sănătății nu s-a ocupat de achiziția de medicamente și nici nu a suplimentat fondurile spitalelor. După izbucnirea acestui scandal, Guvernul s-a gândit să ia bani din Fondul de Rezervă și să plătească medicamentele din spitale. De fiecare dată Rafila s-a fofilat și a așteptat să treacă scandalul, răsuflând ușurat că și-a salvat fotoliul de ministru.

Bolnavii de cancer, umiliți de ministru

În 3 ani, Rafila nu a fost capabil să facă Planul național pentru tratarea cancerului și și-a bătut joc de bolnavii de cancer, care nu au acces la tratamente și nu primesc ajutor din partea statului. În iulie 2023, bolnavii de cancer, cu ultimele lor puteri, au decis să protesteze în stradă împotriva lui Rafila. O imagine tristă cu un ministru care își bate joc de bolnavii de cancer.

Ministrul Rafila nu a construit niciun program național capabil să testeze toate persoanele. România nici nu are bani și nici măcar intenția de a face ceva în acest sens.

Ministerul Sănătății nu reușește nici măcar să asigure toate medicamentele de care au nevoie bolnavii de cancer. La început de 2023, în România lipseau 7 medicamente de bază pentru tratarea cancerului. Nu vorbim de medicamente moderne, ci unele care nu ar trebui să lipsească din niciun stat civilizat. Neadministrarea la timp a acestor medicamente scade drastic șansele de supraviețuire ale unui bolnav, lucru confirmat de medici.

În 2024, Alexandru Rafila continuă să lovească în bolnavii de cancer. Ministerul Sănătății a propus în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență prin care sunt tăiate fondurile pentru investigațiile paraclinice ale mai multor categorii de pacienți, printre care și cei oncologici.

Sursa foto: x

Spitalele regionale, doar pe hârtie

Ministrul vorbea despre construcția de spitale regionale, dar nici vorba de așa ceva cu contractele semnate pe 28 februarie 2024. După 3 ani de așteptare, la Iași și Cluj vor fi organizate șantierele pentru cele două spitale regionale. Fondurile europene oferite pentru cele două spitale regionale se ridică la doar 710 milioane lei, puțin peste 10% din valoarea totală a proiectelor. Un alt eșec al lui Rafila, pentru care nu a dat niciodată explicații.

Deschiderea șantierului este primul pas pentru începerea construcției, dar nu se va construi nimic, cel puțin în următoarele luni. Totuși, deschiderea șantierului nu înseamnă că se va construi ceva.

Vacanțe pe banii statului

În timp ce în spitale erau toate aceste probleme, Alexandru Rafila se relaxa în vacanțe în străinătate. Ministrul sănătății a zburat la business class în Cuba, unde a stat o săptămână, iar statul român a cheltuit 10.000 de euro pentru această vizită. De asemenea, Rafila a mai vizitat Italia, Israel, Belgia, Spania, tot pe banii statului, doar pentru a marca niște vacanțe gratuite.

În anumite vacanțe, Rafila era însoțit de Raluca Puiu, șefa de cabinet a ministrului. Ulterior, acesta a numit-o șefă în Consiliul de Administrație al Institutului Oncologic din București. Rafila și Puiu voiau să plece împreună și în Las Palmas, la o reuniune informală a miniștrilor sănătății, dar ministrul român nu a mai putut ajunge la eveniment.

Potrivit unor informații, Rafila ar fi fost implicat în trecut și într-un scandal sexual, după ce a avut o relație secretă cu un medic din București. Se pare că Rafila ar fi lăsat-o gravidă pe amanta sa.

CITIȚI ȘI: Rafila și dezastrul din sănătate: proteste, lipsa investițiilor, umilirea bolnavilor de cancer

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Rafila a abandonat bolnavii de cancer: niciun program de screening și tăierea fondurilor

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: