Congresul PPE. Pauliuc: Multe lucruri se vor lămuri aici. De la nivelul Austriei, mesajul vine mult nuanțat”

Foto Inquam Photos

Înaintea Congresului PPE (Partidul Popular European), preşedintele PPE, Manfred Weber, a declarat într-o conferinţă de presă comună cu liderul Partidului Naţional Liberal, că a ales România și din motivul că „este aproape de Ucraina”. 

Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare din Senatul României a explicat pentru PS News importanța geostrategică a țării noastre pentru Europa. În ceea ce priveste discuțiile pentru aderarea deplină la Spațiul Schengen, Nicoleta Pauliuc afirmă că “de la nivelul Austriei, mesajul deja începe să vină mult nuanțat”.

“Marea Neagră, o zonă de interes strategic în contextul amenințării rusești. De aceea, se și adoptă două rezoluții”

“Evenimentul vine să confirme ceea ce s-a stabilit și la summitul NATO de la Madrid din 2022: Marea Neagră, în sens larg partea estică a UE și NATO, reprezintă o zonă de interes strategic în contextul amenințării rusești. De aceea, se și adoptă două rezoluții care au rolul de a garanta sprijinul european pentru Ucraina.

România este pilonul de stabilitate în această zonă a Europei, iar acesta este unul dintre argumentele care au contribuit la decizia organizării acestui congres PPE, aici. Este un semnal foarte clar de apreciere pentru România și de susținere pentru țările posibil amenințate de ruși, printre care și Republica Moldova. De altfel, la Congres, vine și doamna Președintă Maia Sandu”, spune Nicolata Pauliuc.

“Noi credem că multe lucruri se vor lămuri aici la Congresul PPE”

“Congresul PPE, cea mai importantă familie politică europeană, arată că România contează pe harta Europei. Prin implicarea PNL în PPE, am ajuns să fim la masa care trebuie. Și vedeți că, spre exemplu, de la nivelul Austriei, mesajul deja începe să vină mult nuanțat în raport cu Schengen. Noi credem că multe lucruri se vor lămuri aici la congresul popularilor – și în beneficiul direct al românilor. Mai multă coeziune internă în UE înseamnă și mai multă securitate”, subliniază Nicoleta Pauliuc.

București găzduiește Congresul Popularilor Europeni, unde se așteaptă să fie dezbătute strategiile pentru alegerile din iunie și desemnarea Ursulei von Der Leyen la șefia CE.

”Avem confirmată lista liderilor europeni care vin săptămâna aceasta la Congresul PPE de la Bucureşti. 11 şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au confirmat prezenţa la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la Bucureşti”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Euroxdeputatul PNL a prezentat lista completă a şefilor de state şi de guverne şi ai liderilor UE care vor lua cuvântul la congres: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola – Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred WEBER – preşedintele României, Klaus IOHANNIS – prim-ministru Finlandei, Petteri ORPO – prim-ministrul Luxemburgului, Luc FRIEDEN – prim-ministrul Suediei, Ulf KRISTERSSON -preşedintele Ciprului, Nikos CHRISTODOULIDES -cancelarul Austriei, Karl Nehammer -prim-ministrul Irlandei, Leo VARADKAR – prim-ministrul Croaţiei, Andrej PLENKOVIĆ – prim-ministrul Poloniei, Donald TUSK – prim-ministrul Greciei, Kyriakos MITSOTAKIS – prim-ministrul Lituaniei, Ingrida SIMONYTE”

Printre cei 13 șefi de stat și reprezentați din 44 de state prezenți la eveniment se numără și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, cel care blochează nejustificat de 2 ani aderarea României la Schegen, care este așteptat să se întâlnească cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Karl Nehammer, care blochează nejustificat România la Schengen, vine la Congresul PPE din București

Congresul, organizat de liberali, are loc pe parcursul a două zile și va marca o discuție amplă asupra temelor precum combaterea extremismului, propagarea fake news-urilor și sprijinul pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Venirea lui Nehammer în România vine la doar o zi după ce ministrul austriac al Internelor a declarat că „nu se grăbeşte” cu luarea unei decizii în ceea ce priveşte graniţele terestre, preferând să vadă cum funcţionează acest Schengen parţial şi apoi „să se mai gândească”.

„Cred că este greşit să speculăm cu privire la efectuarea următorului pas înainte de a fi făcut primul pas”, a punctat ministrul austriac de interne.

În cadrul evenimentului, se vor stabili și poziții importante pentru viitorul Europei.

„În Bucureşti vom da o idee despre ce vom oferi cetăţenilor Europei şi vom nominaliza candidatul nostru pentru preşedinţia Comisiei Europene şi acela va fi Ursula von der Leyen”, spune liderul PPE Manfred Webe

În paralel, președintele Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care a discutat despre sprijinul acordat Moldovei în calea sa spre Uniunea Europeană și despre importanța consolidării democrației în Europa.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: