Creșterea dobânzilor spulberă visul deținerii unei locuințe în întreaga lume

proprietate imobiliară
Sursa foto: Unsplash

Șocul care s-a propagat pe piețele imobiliare globale în momentul în care băncile centrale au majorat rapid ratele dobânzilor anul trecut a făcut loc unei noi realități reci: bonanza imobiliară care a alimentat avuția pentru milioane de oameni s-a încheiat, scrie Bloomberg. 

Iar acest lucru îi afectează atât pe cei care au luat recent credite, cât și pe cei care doresc acum să își cumpere.

Piețele din întreaga lume sunt prinse între costuri de împrumut foarte ridicate și o lipsă de locuințe care menține prețurile ridicate, scrie sursa citată.

Acest lucru a făcut ca locuințele din multe zone să fie și mai puțin accesibile, în timp ce proprietarii de imobile cu credite se confruntă cu o presiune financiară din ce în ce mai mare.

Piața americană, dominată de creditele ipotecare pe 30 de ani, este efectiv înghețată, deoarece proprietarii de locuințe sunt reticenți în a vinde, iar cumpărătorii sunt presați financiar.

În zone precum Noua Zeelandă și Canada, care au cunoscut un boom imobiliar îndelungat, valorile nu au scăzut semnificativ pentru cei care caută case, iar persoanele care au plătit prețuri pe vârf de boom se luptă acum cu rate mai mari ale creditelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL