Culisele vizitei FMI în România

fmi
Sursa foto: Facebook

Invitat la emisiunea „Puterea Știrilor” de la PS News, Bogdan Matei, senatorul PSD, a afirmat că România riscă să piardă 75 de miliarde de euro ceea ce ar însemna o oprire din dezvoltare.

Întrebat dacă este adevărată declarația lui Marcel Boloș care spune că România riscă să piardă 75 de miliarde de euro, social-democratul a spus că „da, este foarte adevărat”.

„Da, este foarte adevărat, însă mesajul pe care l-am primit de la Fondul Monetar Internațional nu ne surprinde cu absolut nimic. Este unul pe care îl știam și asta în contextul în care inclusiv Uniunea Europeană ne-a transmis acest lucru. Asta și în contextul în care știam foarte clar ca și stat, România s-a angajat să rămână într-un anumit deficit bugetar 4,4. Ceea ce astăzi, când vorbim, dacă am fi continuat în aceeași logică, am fi am fi ajuns la un 6,8 și poate mai mult”, a declarat social-democratul.

El a mai punctat că în acest moment „România nu-și poate permite să piardă fonduri”.

„Deci, din acest punct de vedere, vizita Fondului Monetar Internațional, din punct de vedere al recomandărilor, nu ne surprinde cu nimic, pentru că acest drum îl știam. Un drum al reformelor pe care ar trebui să le implementăm cât mai rapid, pentru că altfel riscăm să pierdem fondurile nu numai din PNRR, mult discutatele fonduri din PNRR, dar și banii din fondul de coeziune, două fonduri extrem de importante pentru România. Așa cum ați prezentat și dumneavoastră, de foarte multe ori chiar declarațiile decidenților, dacă pot să spun așa, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Fondurilor Europene, ministrul Finanțelor, au declarat foarte clar că astăzi România nu-și poate permite să piardă fonduri din cele două axe importante de finanțare”, a punctat social-democratul.

El a mai adăugat că suma pe care România riscă să o piardă este „extrem de importantă” și „dacă nu mai primin acești bani, România nu se mai dezvoltă”.

„Este o sumă extrem de importantă și ar trebui să înțelegem cu toții că dacă nu mai primim acești bani, România rămâne pe loc, nu se mai dezvoltă. Noi aici vorbim de finanțarea proiectelor de infrastructură, infrastructură mare, autostrăzi, drumuri expres, spitale. Știu că au fost mult discutatele construcții de spitale, riscăm să nu le mai construim nici pe cele cu care am rămas, pentru că știți că o parte dintre ele au fost scoase pentru că eram în întârziere cu depunerea tuturor documentelor. Nu vreau să facă aici o pledoarie, cine a greșit, cum a greșit. În ansamblul său, noi, cei care conducem, indiferent la nivel central sau local, avem o vină dacă nu reușim să atragem acești acești bani. Și da, trebuie să ținem cont și de recomandările Fondului Monetar Internațional, unde avem astăzi parte de o vizită normală și nicidecum de a impune ceva”, a afirmat acesta.

Întrebat care este scoul acestei vizite înainte ca România să impună acest pachet de măsuri fiscale, deputatul a declarat că „este o vizită normală”.

„Este o vizită normală, programată cu foarte mult timp. Astfel de vizite le avem anual din partea Fondului Monetar Internațional și este și normal. Faptul că a venit astăzi, înainte de implementare a acestor măsuri, nu are nicio legătură una cu alta, pentru că noi știam foarte clar ceea ce trebuie să facă România din punct de vedere al reducerilor cheltuielilor, dar și a anumitor reforme pe care noi ni le-am angajat. Pentru că, în fond și la urma urmei, nu Fondul Monetar Internațional ne taie banii, ci Uniunea Europeană ne taie acești bani pe care noi ni i-am propus să îi accesăm în urma realizării unor reforme. Și da, trebuie să recunoaștem că suntem în întârziere cu anumite reforme”, a conchis Bogdan Matei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL