Presa locală anunța recent că Dacian Cioloș, liderul REPER, ar viza o candidatură la primăria orașului Cluj în anul electoral 2024. De altfel, dacă ne uităm în ultimii ani, vedem că Dacian Cioloș a avut la un moment dat un adevărat discurs de candidat. În 2019 de pildă, Dacian Cioloș făcea câteva remarci interesante cu privire la nivelul de dezvoltare al orașului, spunând că este nevoie de măsuri din partea autorităților locale.
„Clujul este un oraș care dacă nu se iau măsuri în perioada următoare riscă să fie victima propriei dezvoltări, un oraș în care deja simțim o supralocuire, presiunea supralocuirii, cu consecințele de rigoare asupra infrastructurii care are nevoie să fie adaptată, cu o abordare de dezvoltare care trebuie să treacă dincolo de dezvoltarea orașului și să integreze zona metropolitană, luarea în considerare a costului vieții care poate duce al un centrism al orașului , care să îndepărteze din oraș categorii sociale de care un oraș ca Clujul are nevoie”, a spus Dacian Cioloș.
Așadar, cât de posibilă este o candidatură a lui Cioloș la Cluj și ce șanse ar avea un astfel de demers.
Ce șanse are Cioloș în cazul unei candidaturi
În primul rând trebuie spus că o candidatură a lui Dacian Cioloș la Primăria orașului Cluj nu pare deloc un demers din domeniul SF-ului. De fapt, Cioloș nu are prea multe cărți de jucat și nici partidul său, REPER, care este practic inexistent în sondajele de opinie și care de unul singur are șanse minime să facă pragul electoral la alegerile din 2024.
De asemenea, în ciuda faptului că Cioloș declara public că nu ar exclude o candidatură la prezidențiale, șansele ca acesta să ajungă la Cotroceni sunt qvasi-inexistente. În fața unor candidați mult mai bine plasați în sondaje și cu partide puternice în spate, Dacian Cioloș nu poate spera nici măcar la un tur doi în alegerile prezidențiale. Nu în ultimul rând, Dacian Cioloș are șanse mici să mai obțină un mandat la Bruxelles în cadrul alegerilor europarlamentare. Partidul pe care îl conduce nu excelează în intențiile de vot ale electoratului și ruptura de USR nu a făcut decât să-i arunce în anonimat pe majoritatea membrilor REPER.
Așadar, dacă REPER nu are șanse prea mari să mai ajungă în Parlamentul României după anul 2024, dacă Cioloș are șanse la fel de mici să ajungă la Cotroceni și la Bruxelles, atunci tot ce îi mai rămâne fostului premier al României e să mizeze pe un funcție la nivel local. De altfel, chiar actualul edil de la Cluj, Emil Boc, este el însuși un fost premier al României.
Dar care sunt șansele lui Dacian Cioloș, în cazul în care va urmări o astfel de candidatură la nivel local? Răspuns: nu prea mari. Asta pentru că Cioloș și partidul său mizează pe o singură carte câștigătoare: notorietatea liderului.
Cu alte cuvinte, Cioloș nu are în spate un partid puternic și susținerea lui în cadrul electoratului clujean nu este clară. Tot ce are de oferit Cioloș este un nume și o funcție importantă pe care a deținut-o la un moment dat. Lucrurile acestea de unele singure nu îl califică în mod normal pentru o astfel de funcție deoarece Cioloș ar avea nevoie de o echipă de campanie solidă și de un plan bine pus la punct.
Ori să faci lucrurile acesea pe ultima sută de metri într-un an electoral dificil nu pare cea mai bună idee. Prin urmare, deși Cioloș ar puea încerca să copieze modelul lui Boc, șansele sale în fața unor candidați susținuți de partide solide par destul de fragile.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News