„Diana Șoșoacă rupe masiv din AUR”. Ce partide nu vor intra în PE

simon sosoaca
foto: Facebook

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Marius Pieleanu, director Avangarde, este de părere că PMP, Pro România și Forța Dreptei nu vor intra în Parlamentul European, dacă nu vor face o alianță de centru-dreapta. Potrivit sociologului, „ar fi o sinucidere curată ca aceste partide să meargă singure la alegeri”.

Cât despre faptul că SOS România – partidul Dianei Șoșoacă – este cotat cu 5% în ultimul sondaj Avangarde, deci are șanse să intre în Parlamentul European, Marius Pieleanu a susținut că formațiunea politică „rupe masiv din potențialul electoral al celor de la AUR”, astfel că „nu întâmplător, de câteva luni de zile, se înregistrează o stagnare în creșterea fulminantă a celor de la AUR”.

„PMP, Pro România și Forța Dreptei nu vor intra în Parlamentul European, dacă nu vor face o alianță de centru-dreapta. E posibil ca USR-ul, împreună cu PMP-ul, la care s-ar putea adăuga la un moment dat și Forța Dreptei a domnului Orban, să se ducă la un scor spre 20%, ceea ce ar fi, într-adevăr o performanță. Pentru partidele mici ar fi o sinucidere curată să meargă singure la alegeri, pentru că scorurile nu ar fi cele dătătoare de speranță. Și atunci ar trebui, rațional vorbind, să facă o mutare în sensul de a se crea alianțe care să le confere totuși o siguranță de intrare în Parlamentul European. Repet. Parlamentul European e important, nu pentru cine trimitem noi acolo, deși, mă rog, în principiu, ar trebui să fie, ci cel mai important element este acela că vor da semnalul trendului pentru viitoarele alegeri.

Dacă, de pildă, PSD și PNL vor face separat scoruri mari, atunci vor avea toate motivele să fie extrem de optimiști că împreună pot livra, de exemplu, președintele României. Sau sondajele pot să confirme, totuși, dorința PSD și PNL de a face un front comun, începând cu alegerile europarlamentare și până la cele prezidențiale. Deci, sunt multe scenarii pozitive pentru cele două principale partide în acest sens. Iar pentru partidele mici, sigur, singura șansă rațională, cum spuneam, este aceea de a se uni, a face o alianță de centru, centru-dreapta, de dreapta, cum doriți dvs, care să ducă la o intrare în Parlament. Miza cea mare este intrarea, până la urmă, nu scoruri, pentru partidele mic.

Partidul Dianei Șoșoacă rupe masiv din potențialul electoral al celor de la AUR. Nu întâmplător, de câteva luni de zile, se înregistrează o stagnare în creșterea fulminantă a celor de la AUR”, a declarat sociolul Marius Pieleanu, la Puterea Știrilor.

 

Sondaj Avangarde: cum ar vota românii la alegerile europarlamentare

 

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD, în perioada 20 – 28 septembrie, îi poziționează pe social-democrați pe primul loc în intenția de vot, formațiunea politică la conducerea căreia este Marcel Ciolacu fiind urmată de PNL, AUR și USR.

Astfel, 31% din totalul respondenților au indicat că vor vota PSD la alegerile europarlamentare de anul viitor, potrivit documentului consultat de PS News. 21% au răspuns că vor vota cu PNL, 19% cu AUR și doar 13% cu USR.

Și partidul SOS al Dianei Șoșoacă are șanse să intre în Parlamentul European. Potrivit sondajului Avangarde, partidul SOS a ajuns la 5% în intențiile de vot, la egalitate cu UDMR.

sondaj Avangarde

Date despre sondaj:

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 – 28 septembrie, telefonic, pe 994 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: