Economia subterană a României. Se pierd aproximativ 80 de miliarde de lei anual

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul caută bani, se împrumută deși are la îndemână multe miliarde de euro. Nu vorbim despre fonduri europene, ci despre banii pe care nu reușește să îi strângă. Un studiu realizat de Visa și compania de consultanță Kearney dezvăluie că România pierde aproximativ 80 de miliarde de lei anual din cauza economiei subteran.

În euro, asta inseamnă cam 16 miliarde de euro. Bani suficienți să finanțăm toate autostrăzile aflate în lucru și să construim și doua spitale regionale. Și vorbim despre bani pierduți anual. Ei, bine, această economie subterană este caracterizată în principal de munca nedeclarată și veniturile subevaluate, conducând la o distorsiune a concurenței pe piață și la contribuțîi reduse la securitatea socială, arată studiul.

Conform studiului, economia informală a României reprezintă aproximativ 30,1% din PIB-ul din 2022, adică 86,3 miliarde de euro, clasând țara pe locul al treilea în Europa, după Croația și Bulgaria. O să vă întrebați desigur dacă noi suntem speciali la acest capitol. Și da, și nu.

Economie subterană există peste tot, cheia este la cifre, cât din PIB este economie la negru. Potrivit mai multor studii din 2022 și 2023, medie europenă la capitolul economie subterană este undeva între 15 și 17% din Produsul Intern Brut.

Țările puternice precul Germania, Franța, Suedia au sub 10%. Noi suntem de 3 ori peste această cifră!

Principalele sectoare afectate de economia subterană sunt construcțiile (47%), industria (37%), comerțul, transportul, cazarea și alimentația (35%), precum și agricultura și pescuitul (30%). Studiul sugerează că digitalizarea statului ar putea contribui la îmbunătățirea acestei situații.

Guvernul ar putea să sporească plățile digitale prin îmbunătățirea infrastructurii și oferirea de stimulente pentru tranzacțiile digitale. O strategie eficientă ar putea include impunerea acceptării obligatorii a plăților digitale și introducerea unor programe de rambursare a taxelor sau cashback pentru plățile digitale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: