ECOWAS avertizează că va interveni militar în Niger dacă eforturile diplomatice eșuează

Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Blocul vest-african ECOWAS este gata să intervină militar în Niger dacă eforturile diplomatice de a inversa lotivura de stat din această țară eșuează, a declarat un oficial de rang înalt după o reuniune organizată joi în Ghana.

Comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace şi securitate Abdel-Fatau Musah a acuzat junta care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum că „se joacă de-a şoarecele şi pisica” cu blocul vest-african refuzând să se întâlnească cu trimişii acestuia şi căutând justificări pentru puciul din 26 iulie.

„Forţele militare şi civile din Africa de Vest sunt gata să răspundă la chemarea datoriei”, a declarat el.

Oficialul respectiv a enumerat ca exemple desfăşurările anterioare ale ECOWAS în Gambia, Liberia şi în altă parte.

„Dacă se va ajunge la asta, vom merge în Niger cu contingentele şi echipamentele noastre şi resursele proprii pentru a ne asigura că restabilim ordinea constituţională. Dacă alţi parteneri democratici vor să ne sprijine, sunt bineveniţi”, a insistat el.

Abdel-Fatau Musah a criticat puternic anunţul juntei că deţine elemente pentru a-l judeca pe Bazoum, care este reţinut sub acuzația de trădare: „Ironia este că cineva care se află el însuşi într-o situaţie de ostatic (…) este acuzat de trădare. Când a comis înalta trădare, nimeni nu ştie”.

ONU, Uniunea Europeană şi ECOWAS şi-au exprimat îngrijorările cu privire la condiţiile de detenţie în cazul lui Bazoum, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: