Dezintegrarea USR în mai multe partide mici și eșecul iminent din 2024

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR continuă să aibă mari probleme și Cătălin Drulă demonstrează că nu are abilitățile necesare pentru a construi o forță politică. USR-iștii care părăsesc partidul decid să-și înființeze noi partide, ceea ce riscă să afecteze grav rezultatul USR la alegerile din 2024. După Dacian Cioloș, inclusiv Cosette Chichirău anunță o nouă formațiune politică.

Deputata Cosette Chichirău și-a dat demisia din USR la începutul lunii septembrie. În ultimii ani a controlat organizația județeană USR Iași și a fost o voce importantă în partid. După despărțirile de Dacian Cioloș și Nicușor Dan, Chichirău este a treia mare pierdere pe care o suferă USR.

Cosette Chichirău nu se va îndrepta spre partidul REPER, așa cum au făcut alți USR-iști care și-au dat demisia în ultimele luni, ci a anunțat intenția de a forma un nou partid la nivel național.

Fosta USR-istă a fost invitată la emisiunea „La final”, de la Prima TV, și a fost întrebată cum va candida din nou la Primăria Iași în 2024 dacă nu mai face parte din niciun partid.

„Pot să facă un alt partid, la nivel național”, a fost răspunsul dat de Cosette Chichirău. „Un partid nou, bătăios, anti-sistem, anti-PSD, anti-PNL. (…) Jumătate din USR e în afara USR-ului”.

Deputata a precizat că va începe de la zero un alt partid, la nivel național, și a vorbit deja cu alți colegi din USR. Prin urmare, partidul condus de Drulă riscă să mai piardă oameni și în perioada următoare. Cosette Chichirău nu este primul politician care părăsește un partid și încearcă să revină cu unul nou, dar până în prezent nimeni nu a avut mare succes. Pentru a intra în Parlament în 2024, fosta USR-istă va lupta cu 2 foști premieri – Dacian Cioloș și Ludovic Orban – și cu Diana Șoșoacă, un politician cu o notorietate mai mare decât Chichirău.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a părăsit USR și a format noul partid REPER, împreună cu 5 europarlamentari din USR. REPER vorbește despre legalizarea drogurilor în România și este absent din orice proiect important. Parlamentarii REPER nu au absolut nicio influență și nicio voce în Parlamentul României, mulți dintre ei fiind lipsiți de notorietate sau abilități politice.

Sondajele arată că partidul lui Cioloș este departe de pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament în 2024. Astfel, actualii parlamentari REPER, plecați din USR, își vor încheia cariera politică după alegerile parlamentare din 2024.

Electoratul USR riscă să fie divizat între 3 partide mai mici: USR, REPER și noul partid promis de Cosette Chichirău. Acest lucru nu va ajuta pe nimeni, dacă nu vor forma o alianță pentru alegeri.

Ludovic Orban

Fostul premier Ludovic Orban a părăsit PNL și a înființat noul partid Forța Dreptei, cu o viziune liberală și conservatoare. Deși acesta s-a luptat să deschidă mai multe filiale în țară, Forța Dreptei are șanse 2% la alegerile parlamentare.

Ludovic Orban a atras mai mulți parlamentari din PNL, dar acest lucru nu a ajutat pe nimeni. Forța Dreptei rămâne izolat pe scena politică și încearcă o alianță cu USR, pentru a-și asigura intrarea în Parlament. Totodată, Forța Dreptei depune eforturi pentru a forma o alianță și cu PMP, pentru ca împreună să depășească pragul de 5%. Până în prezent, nu a fost încheiată nicio alianță, fiind totul la început, însă rămâne cert că Forța Dreptei nu va putea intra singură în Parlament.

Diana Șoșoacă

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost aleasă pe listele AUR, în 2020, dar la scurt timp a fost exclusă din partid, în urma unui conflict cu Claudiu Târziu.

În ultimele luni, Șoșoacă s-a implicat în partidul SOS România, care a început să crească pe scena politică. Dintre micile partide care au fost înființate în ultimii 2 ani, partidul Dianei Șoșoacă pare să aibă șanse să intre în Parlament. În sondajele din septembrie, SOS România a ajuns la 4%. 

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: