Eurohold a reclamat România la CEDO și spune că va cere în SUA despăgubiri legate de falimentul Euroins

Sursă foto: Linkedin

Grupul bulgar Eurrohold anunță că a intentat un proces împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru declararea în faliment a Euroins și reconfimă că pregătește o cerere de arbitraj, pentru suma de peste 500 de milioane de euro, la o instanță internațională din SUA. 

Tribunalul București a hotărât, în data de 9 iunie 2023, deschiderea procedurii falimentului în cazul Euroins, fostul lider asigurărilor RCA, a cărui cotă pe acest segment de piață depășea 30% la finele anului 2022.

În octombrie, Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) anunțau că au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România. Eurohold și EIG au luat măsura ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Companiile arată că au informat oficial Guvernul României cu privire la litigiul investițional în cazul Euroins România și că grupul va proceda la un arbitraj internațional în cazul absenței unei înțelegeri.

”Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (EIG) au informat oficial Guvernul României cu privire la intenția de a solicita un arbitraj internațional pentru a proteja investiția grupului în România, exceptând cazul în care disputa actuală privind cazul Euroins România este soluționată rapid, iar prejudiciile cauzate grupul sunt compensate corespunzător”, anunță grupul.

Holdingul precizează că a transmis deja guvernului român o notificare în acest sens, care reprezintă primul pas formal către inițierea unui arbitraj internațional pentru investiții în temeiul tratatului pentru protecția investițiilor, semnat între guvernele Bulgariei și României.

„Dacă nu ajungem la o înțelegere acceptabilă într-o perioadă rezonabilă de timp, ne vom proteja investiția printr-un arbitraj internațional”, a explicat Todor Danailov, CEO al EIG.

Eurohold și EIG au luat măsura menționată mai sus ca urmare a deciziei ASF din 17 martie de a retrage licența Euroins România. Acțiunile ASF au reprezentat o multitudine de încălcări ale legislației UE, în special ale regimului Solvency II, adoptat de toate statele membre pentru a asigura un cadru de reglementare solid și practici de supraveghere consecvente în sectorul asigurărilor din UE. După cum a anunțat Eurohold anterior, decizia ASF a fost arbitrară, discriminatorie și a constituit o expropriere ilegală prin încălcarea brutală a dreptului internațional. A dus la proceduri de faliment și insolvență a Euroins România, distrugând operațiunile grupului de asigurări din România.

”Părțile implicate în acest litigiu investițional au acum posibilitatea de a rezolva problema prin negocieri înainte de a recurge la arbitraj. În cazul în care nu se ajunge la o soluție adecvată, Eurohold și EIG sunt pregătite să demareze procedurile internaționale de arbitraj pentru investiții împotriva guvernului român. Despăgubirile calculate până în acest moment s-ar ridica la cel puțin 500 de milioane de euro”, arată grupul.

Eurohold și EIG vor fi consiliate în viitorul proces de către firma multinațională de avocatură Pinsent Masons, care are 27 de birouri pe 4 continente, precum și de către Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari case de avocatură de business din Bulgaria.

EIG s-a numărat printre cei mai mari investitori de pe piața asigurărilor din România, investind circa 280 de milioane de euro.

„Disputa privind cazul Euroins România ar putea pune în pericol stabilitatea întregii piețe de asigurări din UE, sectorul asigurărilor fiind un investitor instituțional cheie în dezvoltarea pieței financiare și de capital din Europa. Practicile ostile desfășurate de actuala conducere a autorității financiare române de reglementare față de Euroins România au pus sub semnul întrebării metode de reasigurare uzual practicate, recunoscute și aprobate. Dacă astfel de practici greșite rămân nerezolvate, acest lucru va crea un precedent cu un impact negativ puternic asupra întregii industriei de asigurări și reasigurări din UE”, a subliniat Todor Danailov.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic și financiar care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, cu active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro și este listat la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. Eurohold operează în 11 țări, deservind un total de 7 milioane de clienți, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: