Organizatorii concursului Eurovision şi-au reiterat decizia de a nu exclude Israelul

Sursa: Facebook

Organizatorii concursului Eurovision şi-au reiterat joi decizia de a nu exclude Israelul din competiţie, spre deosebire de ceea ce au făcut în cazul Rusiei în urma invaziei din Ucraina, potrivit AFP.

Apelurile de interzicere a Israelului din concurs au venit din partea mai multor ţări în urma războiului din Gaza, declanşat de amploarea fără precedent a atacului lansat de Hamas asupra Israelului din teritoriul palestinian la 7 octombrie.

Miercuri, actriţa britanică Helen Mirren, muzicienii Boy George şi Gene Simmons, unul dintre fondatorii Kiss, şi alte peste 400 de celebrităţi au publicat o scrisoare deschisă în care se opun apelurilor la boicotarea Israelului şi susţin decizia luată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) la sfârşitul anului trecut.

Chestionată joi de AFP, EBU, care grupează radiodifuzorii din competiţie, a reiterat precizările făcute la sfârşitul lunii ianuarie de directorul său general, Noel Curran.

„Comparaţiile între războaie şi conflicte sunt complexe şi dificile şi, în calitate de organizaţie mediatică apolitică, nu este locul nostru să le facem”, a explicat atunci Curran.

La acea vreme, el a declarat că EBU era „conştient” de numeroasele voci care au cerut ca Israelul, care va fi reprezentat în luna mai de cântăreţul Eden Golan, să fie exclus din competiţia din acest an.

„Cu toate acestea, concursul Eurovision este un eveniment muzical apolitic şi o competiţie între radiodifuziunile publice membre EBU. Nu este o competiţie între guverne”, a precizat directorul general.

În cazul Israelului, „organele noastre de conducere (…) au fost de acord că radiodifuzorul public israelian Kan a respectat toate regulile concursului pentru acest an şi că poate participa aşa cum a făcut-o în ultimii 50 de ani”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: