Piața asigurărilor a depășit 18 miliarde de lei în 2023

masini
Sursă foto: Alex Nicodim

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (clasa A3) și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) s-a ridicat anul trecut la circa 13 miliarde de lei, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 72% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.

Piața asigurărilor auto a continuat și anul trecut să fie cea mai mare, în condițiile în care asigurătorii autorizați și reglementați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris anul trecut prime brute de 18,2 miliarde de lei. Suma a fost în creștere cu circa 10% față de valoarea înregistrată în anul 2022, potrivit unui raport al ASF.

„Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, meținându-se la un nivel similar cu cel înregistrat și în anul anterior. La finalul lunii decembrie 2023, 25 de societăți de asigurare erau autorizate de ASF să desfășoare activitate pe piața asigurărilor”, precizează raportul Autorității de Supraveghere. Din totalul veniturilor din prime brute, cele subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 114 milioane de lei, în scădere cu circa 25% comparativ cu anul 2022 (circa 153 mil. lei).

Asigurările de viață încep să prindă 

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a fost de 3 miliarde de lei, în creștere cu 12% față de anul 2022 (2,65 de miliarde de lei). „Evoluția pozitivă a fost susținută în principal de creșterea cu circa 50% a subscrierilor pentru clasa C3 (Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții), contrabalansată parțial de scăderea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare: -4%)”, se menționează în raport.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: