Piața neagră a țigaretelor a scăzut

TIGARA
Sursă foto: Freepik

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în mai 2023 cu 0,8 p.p. până la 8,2% din totalul consumului, comparativ cu 9% în martie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

„În mai 2023, piața neagră a scăzut la nivel național cu 0,8 p.p. față de martie 2023, înregistrându-se reduceri ale comerțului ilegal în aproape toate regiunile țării. Cea mai mare scădere, de 4,6 p.p. până la 7,1%, este notată în nord-vest. De asemenea, în regiunea de sud-est contrabanda scade cu 3,2 p.p. până la 6,7%.

Pe de altă parte, se înregistrează și majorări semnificative, de 3,6 p.p. și 2,3 p.p. în zona de sud-vest, până la 7,5%, respectiv regiunea de vest până la 8,7%. Regiunea nord-est continuă și în mai să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu 20,5%, aflându-se în scădere ușoară cu 0,1 p.p.. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria „Cheap Whites” continuă să dețină cea mai mare pondere, de peste 41%, cu o creștere de 2,3 p.p. față de martie 2023. Cea mai mare scădere e înregistrată de cota produselor provenite din Moldova, cu 5,8 p.p. până la 4,4%. „Duty free” scade semnificativ cu 5,1 p.p. până la 33,1%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Sperăm că în fața provocărilor bugetare Guvernul României va continua politica fiscală predictibilă în domeniul accizelor și nu va cădea în mirajul unui câștig mare pe hârtie, dar irealizabil în realitate. Cele 5 milioane de consumatori români și companiile corecte din industria tutunului plătesc deja cele mai mari taxe din Europa raportat la puterea de cumpărare. Orice creștere de taxe peste calendarul existent va duce la creșterea pieței negre, cu efecte nocive pentru consumatorii români, pentru bugetul de stat, dar și pentru companiile plătitoare de taxe și angajații lor.

Nu trebuie uitat faptul că, în contextul calendarului de accize asupra produselor cu nicotină introdus anul trecut, contrabanda a atins în 2022 un minim istoric, de doar 7,1%, iar încasările statului din acciza pe produsele cu nicotină au crescut. Doar contribuția BAT a depăsit 10,5 miliarde lei.

În prima jumătate a lui 2023, autoritățile care se luptă cu contrabanda au reușit capturarea unei cantități aproape duble față de aceeași perioadă a anului trecut conform www.stopcontrabada.ro. Ar fi nedrept ca eforturile lor să fie în van din cauza unor calcule bugetare care ignoră realitatea din teren, creativitatea contrabandiștilor și povara deja mare de pe umerii consumatorilor și industriei”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

„Această veste îmbucurătoare este serios umbrită de apariția în spațiul public a unor speculații privind intențiile politicienilor de a crește din nou accizele. Reamintim că cea mai recentă creștere a accizelor a fost în aprilie, conform calendarului pe cinci ani adoptat în 2022 și menit să confere predictibilitate atât companiilor, cât și veniturilor bugetare. Reamintim, de asemenea că, în ianuarie 2010, după trei creșteri de accize într-un an, contrabanda a ajuns la 36,2%, iar veniturile bugetare s-au diminuat cu peste un miliard de euro.

Sperăm ca noul guvern să nu repete această greșeală, mai ales acum, când se înregistrează o ușoară scădere a pieței negre, după majorările consecutive din noiembrie până în martie. JTI desfășoară, încă din 2011, campanii publice pentru creșterea gradului de informare cu privire la efectele negative ale comerțului ilegal. Peste 60 de câini special instruiți pentru depistarea țigaretelor, drogurilor, numerarului și a muniției sunt activi în punctele vamale din toată țara, cu sprijinul JTI. Suntem prima companie de tutun care a semnat, începând cu anul 2005,

Protocoale pentru combaterea contrabandei, cu autoritățile de aplicare a legii, cărora le oferim constant suport logistic. Eforturile autorităților trebuie dublate însă de o politică fiscală coerentă și predictibilă și de un cadru legislativ echilibrat, iar recentele declarații publice referitoare la majorarea accizelor, precum și multitudinea de inițiative populist-electorale recente de supra-reglementare ne îngrijorează profund”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„România este statul european cu cele mai scumpe țigări, raportat la puterea de cumpărare, iar nivelul minim istoric al pieței negre s-a datorat efortului susținut al autorităților de control și unei politici fiscale predictibile. Această scădere a pieței ilicite demonstrează și o foarte bună securizare a frontierelor, un pas esențial în aderarea României la Schengen. România este între primele patru țări cu cele mai mari scăderi ale nivelului de consum ilicit din UE, conform unui studiu publicat de KPMG la nivel european.

Industria tutunului este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat, iar anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, exporturile de produse din tutun încălzit au depășit exporturile de țigarete. În 2022, exporturile totale de produse din tutun încălzit au atins cifra de 830 milioane de euro, în creștere cu 13% față de anul trecut, în timp ce exporturile de țigarete ale României s-au situat la 627 milioane de euro. Sperăm ca și în acest an nivelul contrabandei să se mențină la un nivel scăzut, astfel încât companiile din industrie să poată avea în continuare un impact pozitiv asupra economiei României și să-și continue investițiile.”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Studiul Novel din luna mai consemnează o scădere semnificativă a produselor provenite din Moldova, ceea ce reprezintă un fapt pozitiv. Există însă și tendințe îngrijorătoare, ca de exemplu continuarea creșterii „cheap whites” sau majorarea din regiunea sud-vest. În ultimele luni, presa a relatat despre capturi uriașe, de sute de mii de pachete de țigarete.

Aceasta înseamnă că este nevoie în continuare ca autoritățile să depună eforturi susținute pentru combaterea acestui fenomen care aduce pierderi la buget și stopează dezvoltarea economică în regiunile de frontieră. De asemenea, pentru ca acțiunile autorităților să fie eficiente, sunt necesare predictibilitatea fiscală și stabilitatea legislativă, dat fiind că sectorul tutunului este unul dintre cele mai reglementate”, a adăugat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Avem convingerea că nivelul comerțului ilegal cu țigarete se va menține și în următoarele luni la un procent redus, așa cum a fost în ultimii trei ani. Am continuat și în această perioadă să derulăm acțiuni specifice de combatere a traficului ilegal cu țigarete și produse din tutun, prin mijloacele avute la dispoziție, inclusiv prin colaborarea cu instituțiile și autoritățile de aplicare a legii. Astfel, în luna mai, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița au descoperit 84.680 bucăți ţigarete de contrabandă, în două autocisterne înmatriculate în Republica Moldova, pe sensul de intrare în țară.

Vama română va continua eforturile de combatere a comerțului ilicit în strânsă colaborare cu autoritățile vamale din regiune, cu autoritățile internaționale de profil (OLAF, EUROPOL, SELEC, Organizaţia Mondială a Vămilor), precum și cu companiile care își desfășoară activitatea legal, prin aceste măsuri contribuind la creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat.”, a declarat Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

„Și în aceste luni, Poliția de Frontieră s-a aflat în prima linie pentru combaterea contrabandei cu țigarete, cele mai traficate produse la granițele României. În urma acțiunilor derulate de Poliția de Frontieră în primele cinci luni ale anului, au fost reținute în vederea confiscării, aproximativ 1,2 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi 15.000 kg. tutun și tutun narghilea. În comparație cu perioada similară din 2022 se constată peste o dublare a numărului pachetelor de țigări reținute (123%). Aceste acțiuni specifice se vor derula și în lunile care urmează, Poliția de Frontieră contribuind astfel la menținerea nivelului minim al contrabandei, înregistrat în ultimii ani”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

„Trendul descrescător al contrabandei cu țigarete reprezintă atât o confirmare că eforturile instituționale pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen sunt eficiente, cât și un rezultat care se va reflecta prin diminuarea impactului negativ asupra bugetului de stat și concurenței neloiale. Acțiunile desfășurate de Poliția Română, în primele 5 luni din 2023, pentru prevenirea și combaterea ilegalităților săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului cu țigarete și alte produse din tutun, la nivel național, au avut ca rezultat ridicarea a peste 24.000.000 de țigarete și peste 46 de tone de tutun. Activitățile vor continua în comun cu celelalte instituții competente și structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru reducerea acestui flagel.”, a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române – chestor de poliţie Aurel Dobre.\În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Potrivit ultimei execuții bugetare la cinci luni, veniturile provenite din accizele pe tutun au crescut cu 22%, fiind singurele care au avut o evoluție foarte bună, în condițiile în care veniturile din accizele pe energie au rămas în zona negativă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: