Recorder și Alex Nedea, acuzați de mușamalizarea corupției și manipularea opiniei publice

Sursa: Video Recorder

Recorder, publicație care vrea să demaște corupția din România, este acuzată de mușamalizarea corupției, prezentarea eronată a informațiilor și protejarea unor corupți. Preotul Petrică Leașcu demonstrează că Alex Nedea, jurnalist la Recorder, a manipulat opinia publică și a ascuns informații esențiale despre corupția din BOR.

Recorder a publicat două anchete „Corupție în numele Domnului” cu materiale video realizate, cu camera ascunsă, chiar de preotul Petrică Leașcu. Singurul scop al lui Leașcu era acela de a demasca corupția din Biserica Ortodoxă Română (BOR), după cum declară acesta.

„Corupție ce pleacă din cabinetul Patriarhului Daniel și din Guvernul României și se întinde peste toată Biserica și peste aproape toată țara”, declară Leașcu.

Petrică Leascșu, de la colaborator la victimă

Deși Recorder s-a folosit de video-urile realizate de Petrică Leașcu, site-ul de știri a decis să-i pună eticheta de „corupt”. Recorder menționa că firma lui Petrică Leașcu s-ar fi îmbogățit în urma unor contracte cu BOR.

„Informațiile prezentate de Alex Nedea despre Andicer Construct SRL (n.r. firma preotului Leașcu) sunt false. Știa cum s-au petrecut faptele, pentru că eu i le-am prezentat. (…) Sunt minciuni sfruntate spuse cu scopul de a-mi distruge imaginea publică, pentru ca oamenii să-i aprecieze doar pe ei”, acuză Leașcu într-un material video (click aici).

Recorder ar fi prezentat datele financiare ale firmei preotului Leașcu de parcă ar fi făcut ceva ilegal, fără să prezinte contextul real al contractelor. Preotul Petrică Leașcu îi acuză pe cei de la Recorder că au protejat șefii BOR și au prezentat doar imaginile cu persoane cu funcții neimportante în Biserica Ortodoxă.

„Întrebarea a fost adresată Recorder care refuză cu aroganță să explice, de ce a protejat oamenii cu funcții înalte din Biserica Ortodoxă surprinși când acceptau propuneri imorale și ilegale, însă a expus niște preoți călugări simpli, vulnerabili și lipsiți de apărare”.

De asemenea, Leașcu a întrebat Recorder dacă „prietenia dintre părinții domnului Alexandru Nedea și Preotul Marian Timofte de la Iași a fost motivul pentru care filmările cu Preotul Vicar Marian Timofte și Preotul Protopop Cuțuhan au fost ignorate”.

Preotul demonstrează, într-un video online, cum Recorder a omis intenționat anumite materiale video în care cei mai importanți preoți BOR vorbeau deschis despre corupție, într-o rețea cu persoane din Guvern. Videourile omise de Recorder îi vizau pe: preotul Iconom Stravofor, preotul Ionel Cuțuhan, preot Ioan Nicolae Sorin (consilier economic al Episcopiei Tulcea), preotul Bogdan Herța, ministrul Mediului Mircea Fechet, Gheorghiță Berbece (Subprefectul de Vrancea) și secretara lui Marcel Ciolacu de la PSD Buzău, potrivit lui Leașcu.

Recorder lansează acuzații de corupție fără nicio probă

Preotul îi răspunde și lui Cristian Tudor Popescu, care în trecut l-a acuzat de luare și dare de mită și trafic de influență. CTP și alți jurnaliști Recorder au spus că Leașcu a fost condamnat pentru așa ceva, deși în realitate nu există nicio condamnare pe numele preotului pentru astfel de fapte.

Ulterior, Alex Nedea a recunoscut că nu au dovezi care să demonstreze că preotul Leașcu ar fi fost condamnat pentru corupție, însă calomnia pe care a făcut-o Recorder rămâne în picioare și pe rețelele de socializare. Recorder nu a prezentat niciodată scuze pentru aceste acuzații false.

Inclusiv polițistul-blogger Marian Godină a intervenit în acest scandal și i-a cerut explicații lui Cristian Tudor Popescu.

„Domnule Cristian Tudor Popescu, cine spune adevărul aici? Dumneavoastră sau Recorder? Pentru că dvs spuneți că omul ăla a participat și chiar a fost condamnat pentru fapte de luare și dare de mită și de trafic de influență, iar cei de la Recorder spun că nu au niciun fel de probă în sensul ăsta. Ce trebuie să înțeleagă publicul?”, a scris Godină.

Recorder, jurnalism cu materialele altora

După cum a declarat Leașcu, Recorder a realizat emisiunile cu materialele video înregistrate de alții. Cei de la Recorder doar au editat materialele video și apoi au manipulat opinia publică. În urmă cu două luni, video-urile prezentate de Recorder au fost un atac direct la naltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ulterior, DNA a deschis un dosar penal pe numele lui Teodosie, după ce procurorii au văzut informațiile prezentate de Petrică Leașcu.

„Când ne-a pus la dispoziție o serie de filmări, am constatat că multe dintre ele reprezintă dovezi indubitabile despre traficul de influență practicat de politicieni și de oamenii Bisericii pentru împărțirea banilor publici”, declară chiar Recorder.

Scandalul dintre Recorder și preotul Leașcu ar urma să fie decis în instanță. Preotul a precizat că vrea să-și apere imaginea publică de aceste acuzații pe care le consideră nedrepte.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: