Eurobarometru: Sunt de acord europenii să își ajute vecinii în caz de pericol? Ce spun românii

BUCURESTI - oameni - strazi
Sursa foto: Inquam / George Călin

Eurobarometru: Cel mai recent sondaj arată sprijinul clar al cetățenilor UE pentru rolul Uniunii Europene în gestionarea crizelor, iar nouă din zece respondenți spun că este important ca UE să ajute la coordonarea răspunsului la dezastre în UE dar și în alte țări.

94% cred că țările UE ar trebui să ofere ajutor atunci când are loc un dezastru prea mare, într-o țară din UE care nu poate face față singură si 91% susțin că UE ajută orice țară din lume afectată de un dezastru.

Foto Europa.eu

9 din 10 europeni sunt de acord că acțiunea coordonată a UE ar trebui consolidată pentru a face față mai eficient dezastrelor și crizelor în viitor;

53% sunt de acord că UE ar trebui să acorde prioritate dezastrelor legate de schimbările climatice, cum ar fi incendiile, inundațiile etc.

Foto: Europa.eu

44% dintre respondenți au menționat urgențele medicale, precum pandemiile, ca prioritate, în timp ce 32% dintre respondenți au menționat cutremure și erupții vulcanice.

Foto: Europa.eu

29% dintre respondenți au menționat urgențe chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Eurobarometrul este un serviciu care abordează subiecte majore referitoare la cetățenii europeni și opinia publică din UE.

Solidaritatea cu Ucraina

Eurobarometrul din toamna anului trecut arată că cetăţenii UE continuă să îşi exprime solidaritatea fermă cu Ucraina. 91% dintre respondenți sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar, în timp ce 88% sunt în favoarea primirii în UE a persoanelor care fug din calea războiului.

Europenii continuă să fie în mare măsură favorabili interzicerii difuzării canalelor mass-media ruse de stat (67%) şi a finanţării de către UE a achiziţionării şi furnizării de echipamente militare către Ucraina (65%).

Marea majoritate a cetăţenilor UE (84%) sunt de acord că blocul comunitar trebuie să îşi reducă dependenţa de sursele de energie din Rusia cât mai curând posibil.

Cetăţenii țărilor membre ale UE consideră că inflația ridicată una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE în prezent (32%), urmată de situaţia internaţională (28%) şi de aprovizionarea cu energie (26%).

Cum se poziționează românii?

Românii sunt fruntași la rata de dezaprobare față de primirea în UE a refugiaților de război, cu 24% rată de dezaprobare, fiind depășiți doar de cetățenii Cehiei (26%);

De asemenea, 25% dintre români dezaprobă furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, cel mai mare procent din întreaga UE, la mare distanță de următoarele două state: Bulgaria – dezaprobare de 15% dezaprobare și Slovacia – 11%;

Oferirea de sprijin financiar Ucrainei e la rândul ei dezaprobată de un număr mare de români: 35%. Rate mai mari sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia;

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: