Fermierii chemați urgent la APIA! Ultimele zile pentru aceste subvenții

Sursa foto: X

Termene urgente pentru fermieri până la finalul lunii ianuarie. Beneficiarii de subvenții au obligația să depună o serie de acte și cereri pentru banii care se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fermierii și crescătorii de animale mai au termen până miercuri, 31 ianuarie, să depună la APIA documente obligatorii, în funcție de subvențiile pe care le-au solicitat în campania 2023. În plus, pentru noile ajutoare aprobate de Guvern, și care sunt deja în vigoare, beneficiarii pot depune deja de astăzi, luni – 29 ianuarie, cereri și acte obligatorii la agenția de plăți.

Subvenția APIA de 100 euro/ha: Cererile se depun în perioada 29 ianuarie – 8 martie

De astăzi, luni – 29 ianuarie  și până la 8 martie 2024 inclusiv fermierii pot depune la APIA cererea de acordare a grantului direct destinat producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Pentru acordarea grantului direct, solicitanții trebuie să depună cererea pretipărită pusă la dispoziție de către APIA însoţită de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023. Cererile de acordare se depun la Centrele locale/județene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul București, pe a căror/cărui rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023.

31 ianuarie – termen final pentru documentele de ”fermier activ”

Fermierii care au depus cererea de plată în campania 2023 mai au termen până la 31 ianuarie să prezinte la centrele APIA de care aparțin documentele doveditoare pentru dovedirea calităţii de fermier activ. ”Documentele doveditoare pentru dovedirea calităţii de fermier activ se prezintă la APIA la depunerea cererii de plată, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere, conform art. 19 din Ordinul MADR nr.80/2023”, se precizează în Ghidul APIA pentru subvenții, aferent campaniei 2023.

Conform art. 23 din acelaşi act normativ, fermierii care nu pot dovedi calitatea de fermier activ prin documentele obligatorii nu sunt eligibili la plăţile directe decuplate şi plăţile directe cuplate.

Beneficiarii de subvenții care știu că nu au finalizat procedura privind calitatea de fermier activ ar trebui să ia legătura cu funcționarul care instrumentează cererea pentru a verifica dacă mai este nevoie să fie depuse documente doveditoare suplimentare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL