Gabriela Firea: mai multe femei pe listele electorale

Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook / Gabriela Firea

Gabriela Firea afirmă că în calitate de senator PSD București, va milita alături de colegii mei pentru introducerea cât mai rapid a cotelor de gen în politică, pentru a avea cât mai multe femei pe listele electorale. Ea arată că a depus în Parlament, împreună cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, proiectul legislativ care le asigură femeilor 30% dintre locurile pe listele electorale la alegerile de anul viitor. La europarlamentare, locale şi parlamentare trebuie să vedem mai multe femei, pe locuri eligibile, spune Firea.

„Se apropie noua sesiune parlamentară. În calitate de senator PSD Bucuresti, voi milita alături de colegii mei pentru introducerea cât mai rapid a cotelor de gen în politică, să avem cât mai multe femei pe listele electorale. Acum, numai 17% dintre parlamentari sunt doamne. La nivel european, avem cele mai puţine femei în politică. Tocmai din acest motiv am depus în Parlament împreună cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru al României, proiectul legislativ care le asigură femeilor 30% dintre locurile pe listele electorale la alegerile de anul viitor. La europarlamentare, locale şi parlamentare trebuie să vedem mai multe femei, pe locuri eligibile”, scrie Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.
Ea o citează pe Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, care spune că „o problemă majoră în România este subreprezentarea femeilor în deciziile politice şi economice ale ţării”.
„Interviul acordat zilele trecute de doamna comisar Helena Dalli punctează, încă o dată, această problemă serioasă. Dar cea mai grea încercare pare a fi cea a schimbării de mentalitate. Când vorbim despre egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, realitatea este dură: 3 din 10 români spun că femeile nu au calităţi de conducere! 6 din 10 români consideră că locul unei femei este în bucătărie! 8 din 10 români cred că cel mai important rol al femeii este să aibă grijă de casă şi copii! Pare greu de crezut, dar lupta pentru egalitatea de şanse este o realitate zilnică a femeilor din România. Nici măcar doamnelor de succes nu le-a fost simplu să ajungă acolo unde sunt şi numai ele ştiu ce umilinţe, compromisuri, poate chiar abuzuri au întâlnit pe acest drum”, punctează senatorul PSD.
Gabriela Firea menţionează că „femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost, dezavantajate şi de prea multe ori victime ale violenţei domestice”.
„Nu sunt vorbe goale, ci statistici oficiale. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. Împărtăşesc opiniile doamnei comisar european Helena Dalli şi în timpul mandatului la ministerul Familiei am avut o întâlnire de lucru despre cele mai arzătoare probleme ale femeilor din România. I-am prezentat atunci Manifestul pentru drepturile femeilor, cu proiecte punctuale pentru doamnele din ţara noastră”, arată Firea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: