Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului: Timpul însuşi este afectat – studiu

Sursă foto: https://www.nasa.gov/

Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci şi asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature arată că topirea accelerată a gheţii polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală.

Într-o zi, în următorii ani, toţi locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact când se va întâmpla acest lucru este influenţat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheţii polare modifică rotaţia Pământului şi schimbă timpul însuşi.

Orele şi minutele care dictează măsurarea zilelor sunt determinate de rotaţia Pământului. Dar această rotaţie nu este constantă; ea se poate schimba foarte uşor, în funcţie de ceea ce se întâmplă la suprafaţa Pământului şi în miezul său fierbinte. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă că, ocazional, ceasurile lumii trebuie ajustate cu o „secundă bisectă”, ceea ce poate părea foarte puţin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

De-a lungul anilor au fost adăugate o mulţime de secunde. Dar, după o tendinţă îndelungată de încetinire, rotaţia Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă, scrie CNN.

„O secundă bisectă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, astfel încât problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, avertizează Patrizia Tavella, membră a Departamentului pentru timp din cadrul Biroului Internaţional de Greutăţi şi Măsuri din Franţa, într-un articol care însoţeşte studiul.

Însă momentul exact în care se va întâmpla acest lucru este influenţat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheţii polare întârzie secunda bisectă cu trei ani, împingând-o din 2026 în 2029, potrivit raportului.

„O parte din înţelegerea a ceea ce se va întâmpla în ceea ce priveşte cronometrarea globală depinde de înţelegerea a ceea ce se întâmplă cu efectul încălzirii globale”, a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California San Diego şi autor al studiului.

Agnew a comparat această dinamică cu cea a unei patinatoare care se învârte pe gheaţă: „Dacă o patinatoare începe să se învârtă, dacă îşi coboară braţele sau îşi întinde picioarele, va încetini”, a spus el. „Dar dacă braţele patinatoarei sunt trase spre interior, patinatoarea se va roti mai repede”, a explicat Agnew.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: