Hopincă (PSD) către liberali: Mai multă decență și seriozitate în exprimarea publică!

Sursa foto: Rareș Hopincă

„Ar trebui puțin mai multă decență în exprimarea publică și puțin mai multă seriozitate”, le transmite Rareș Hopincă liberalilor. Invitat în studioul Puterea Știrilor, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă (PSD), susține că „deficitul bugetar excesiv nu a fost creat de Marcel Ciolacu în două luni de zile, ci este consecința unor măsuri fiscal-bugetare adoptate din momentul 2019 și până astăzi, practic de la momentul instalării primului guvern liberal Orban”.

„După cum s-a văzut în spațiul public, cred că lucrurile se îndreaptă spre bine, inclusiv la nivelul coaliției. Am să vă spun un secret: niciunui politician nu îi place să adopte măsuri nepopulare. În general, tuturor politicienilor le place să scadă taxele, să crească salariile, să mărească pensiile. Nu o să găsiți niciodată un politician care să vă spună invers. Totuși, aceste lucruri nu se pot face. Nu putem trăi într-o perpetuă minciună și nici nu mai putem amâna o serie de măsuri absolut necesare. Faptul că noi am ajuns în al 12-lea ceas să ne dăm seama că trebuie luate măsuri fiscale urgente și echitabile, permiteți-mi să fiu și eu cel care pune o serie de întrebări Partidului Național Liberal. S-au amânat aceste măsuri până când nu mai pot fi amânate și întrebarea ar fi dacă s-au amânat pentru că au așteptat schimbarea premierului sau s-au amânat pentru că le era frică de scăderea în sondaje?

Eu cred că ar trebui puțin mai multă decență în exprimarea publică și puțin mai multă seriozitate. Nu mai vorbim de responsabilitate, pentru că e clar pentru toată lumea că nu putem merge înainte cu acest deficit bugetar excesiv. E clar pentru toată lumea că deficitul bugetar excesiv nu a fost creat de Marcel Ciolacu în două luni de zile. Este consecința unor măsuri fiscal-bugetare adoptate din momentul 2019 și până astăzi, de la momentul instalării primului guvern Orban. Pentru că ne putem aminti foarte bine și cât era deficitul bugetar înainte și cât era datoria publică înainte. Bun, trecând peste toate aceste lucruri, cred că ar trebui mai multă responsabilitate”, a declarat Rareș Hopincă, la Puterea Știrilor.

Totuși, social-democratul a susținut că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale și există și un consens cu privire la principiile care stau la baza acestor măsuri fiscale. „Avem nevoie de tăierea unor cheltuieli bugetare”, susține prefectul Capitalei, care a adăugat și că România nu iși permite să piardă bani europeni.

În acest context, Rareș Hopincă a lansat și un avertisment către PNL: „Dacă Partidul Național Liberal nu susține aceste măsuri fiscale, există mecanisme constituționale de reacție”.

„Avem nevoie de tăierea unor cheltuieli bugetare și avem nevoie de echilibrarea bugetului, pentru că nu ne permitem să pierdem banii din PNRR și din programele operaționale. Acesta este obiectivul strategic imediat, pe termen scurt și mediu, de fapt, al României: accesarea fondurilor europene, și atunci trebuie să facem și sacrificii, care sigur că nu sunt populare politic, dar sunt responsabile. E foarte simplu să stăm în tribună și să hulim o măsură sau alta nevenind cu nimic în loc.

Din pozițiile publice pe care le-am văzut până acum, înțeleg că s-a ajuns la un consens în ceea ce privește asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale și există și un consens cu privire la principiile care stau la baza acestor măsuri fiscale. Sunt sigur că va exista în continuare o perioadă agitată. Nu este foarte simplu, sunt și cauze obiective aici, pentru că fiecare partid are electoratul propriu, fiecare partid se gândește la anul viitor, dar împreună trebuie să ne gândim și la obiectivele de țară ale României. Anul electoral va trece, cu rezultate mai bune sau mai proaste, dar va trece, și va rămâne în spate o oportunitate istorică pe care România a pierdut-o.

Dacă pierdem banii din PNRR și din programele operaționale din exercițiul bugetar curent, această șansă nu se va mai întoarce pentru România niciodată. Cei ce refuză adoptarea unor măsuri responsabile ar trebui să își asume dacă pierdem banii. Guvernul condus de Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pe un pachet responsabil de măsuri fiscale. Dacă Partidul Național Liberal nu susține aceste măsuri fiscale, există mecanisme constituționale de reacție. Partidul Social Democrat nu iese de la guvernare. Dimpotrivă, își asumă răspunderea pe niște măsuri serioase și responsabile care vor duce la absorbția de fonduri europene. Dacă alții vor să iasă de la guvernare, vor trebui să-și asume acest lucru”, a mai susținut prefectul Capitalei.

 

Amintim că și Partidul Naţional Liberal a votat în şedinţa conducerii de luni mai multe condiţii privind pachetul de măsuri cu care Guvernul Ciolacu va veni în Parlament pentru angajarea răspunderii, liberalii susţinând sub orice formă păstrarea cotei unice de impozitare, cota de 8% a impozitului pe dividende şi pragul de 500.000 euro pentru microîntreprinderi.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL