INTERVIU Adrian Cioroianu despre scenariul anexării Transnistriei la Rusia: „Ar deschide calea Ucrainei să atace”

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

​Transnistria: Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorbă a susținut, potrivit publicației deschide.md, că va cere alipirea Transnistriei la Federația Rusă, la congresul administrației separatiste, de pe data de 28 februarie. 

Cât de posibil ar fi ca acest lucru să se și întâmple, ce impact ar avea asupra Republicii Moldova și care sunt variantele de luat în calcul, aflăm de la istoricul Adrian Cioroianu, într-un interviu exclusiv pentru PS News.

“Din punctul meu de vedere, deocamdată este un zvon lansat de domnul Ciorbă ( n.r. opozantul transnistrean Ghenadie Ciorbă), care are propriile sale meciuri-ceea ce e de înțeles- cu autoritățile așa-numitei Republici Transnistrene. Este de discutat în ce măsură Rusia într-adevăr ar fi interesată de anexare”.

Prin intermediul Transnistriei, Rusia a controlat ceea ce se întâmplă la Chișinău

“Nu văd cum s-ar putea ajunge, nu văd cum i-ar putea folosi pe cei din Transnistria chiar și în eventualitatea în care s-ar folosi de Transnistria pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei. Dar asta, mie mi se par a fi doar simple supoziții teoretice pentru că în momentul de față cred că mai curând prin intermediul Transnistriei ca parte a Republicii Moldova, Rusia a avut un mare avantaj, pentru că a putut controla în anumite momente ce se întâmplă la Chișinău. Sau în orice caz să influențeze ce se întâmplă la Chișinău”.

Rusia ar controla mai ușor, Chișinăul, în cazul scenariului anexării Transnistriei?

„Dacă ar anexa-o, ar trebui să o ajute. Dar mai înainte de toate, ar trebui să presupunem că cetățenii din Republica Moldova s-au aleșii, așa-zișii aleși din Transnistria, ar cere acest lucru. Dar de ce l-ar cere? Ca să ce? Ca să fie trimiși pe front în armata rusă?”

Prima presupunere: Vor transnistrenii să se alăture armatei lui Putin?

„Nu-mi dau seama dacă acești oameni din Transnistria sunt mai interesați de afacerile lor, cum au părut a fi până acum, sau vor să să între în armata lui Putin și să participe la război, un război care deocamdată nu-i cuprinde. Deci, asta e prima presupunere”.

A două presupunere: Ucraina lupta cu rușii. Dacă Rusia anexează Transnistria, Ucraina va lupta cu Transnistria? Ce va face Moldova?

„Apoi ar fi de întrebat ce ar face Republica Moldova? Sigur că, evident, n-ar recunoaște acest lucru. Da, dar într-un fel sau altul asta ar deschide calea Ucrainei, eventual să atace acest teritoriu.

Republica Moldova n-ar putea-o face, pentru că în acel moment Rusia ar putea spune că a intrat în război cu ea. Da, dar Ucraina poate să atace oricând zona transnistreană, pentru că oricum e atacată Ucraina de ruși. Cum ar veni Rusia în în ajutorul Transnistriei? Și asta e o întrebare, dacă Rusia într-adevăr își dorește acest lucru.

Ucraina a negat la fel. De la Chișinău s-a spus că sunt zvonuri neconfirmate. Deci în momentul de față sunt mai multe argumente care ar fi contrare ideii că cei din Transnistria ar putea cere așa ceva”.

Este o intoxicare?

Nu cred neapărat că e intoxicare. Cred că vine de la un opozant al al regimului transnistrean, Ghenadie Ciorbă, care ar putea fi un adversar al așa-ziselor conducători ai Transnistriei”.

Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. „Pe 29 februarie Putin va anunța acest lucru”

 

La congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Declarația a fost făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG, potrivit Deschide.md.

Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.

„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a mai declarat Ciorba.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

„Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului”, a conchis Ciorba.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL