Legea pensiilor: ce trebuie să știm despre Pilonul II de pensii. Precizările ministrului Muncii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Sursa foto: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Ministerul Muncii a transmis că nu a elaborat şi nici nu a primit spre analiză un eventual act normativ care ar prevede amânarea creşterii contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75%. Invitată în emisiunea Puterea Știrilor, Simona Bucura-Oprescu a ținut să precizeze că responsabilitatea privind Pilonul II de pensii îi aparține ASF.

„În primul rând, dvs. trebuie să știți că, după părerea mea, acolo temele au fost amestecate și că responsabilitatea pentru Pilonul II e la ASF, nu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, nici Casa Națională de Pensii Publice. La Pilonul II avem o lege. Avem un nivel al contribuțiilor de 3,75 care va crește la anul la 4,75. Responsabilitatea, atât cu privire la randament, cât și la respectarea angajamentelor, revine atât ASF-ului, cât și operatorilor privați, societăților care sunt implicate în Pilonul II. Casa Națională de Pensii Publice practic nu face acum, pentru 3,75 și de la anul pentru 4,75, fiindcă va va crește contribuția, nu face altceva decât să vireze acei acei bani din bugetul asigurărilor sociale de stat la Pilonul II.

Mai departe, responsabilitatea ca acest pilon să crească sănătos și să aibă randament este a celor de la ASF, dar din păcate a fost amestecată cumva o discuție pe pensiile de serviciu cu o discuție cu privire la Pilonul II și cu Ministerul Muncii, care în fapt, nu are responsabilitate cu privire la Pilonul II, responsabilitatea este a ASF”, a declarat ministrul Muncii, în direct la Puterea Știrilor.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat, joi, că problema sustenabilităţii deficitului rămâne deschisă şi implică identificarea unor soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară, dar preciza că nu va fi amânată creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în şedinţa de Guvern, după ce a revenit din vizita oficială în SUA, că a observat faptul că, în absenţa sa, ministrul Finanţelor nu s-a plictisit şi a trebuit să dezmintă, iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.

Ceea ce există însă în realitate sunt datele privind creşterea PIB pe primele 9 luni din acest an, a precizat premierul, arătând că avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa.

Noua lege a pensiilor reintroduce un comision din contribuțiile la Pilonul 2 pentru administratorii fondurilor de pensii private, care abia fusese eliminat în decembrie 2022. Iar o diferență majoră acum este că administratorii vor plăti acest comision din bugetul propriu, deși înainte era plătit propriu-zis din contribuțiile virate de beneficiarii de pensii private.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL