Marea Britanie: Camera Lorzilor respinge planurile de expulzare a migranților în Rwanda

Proiectul prim-ministrului britanic Rishi Sunak de expulzare a migranților în Rwanda a suferit un eșec luni seara. Camera superioară a Parlamentului britanic a cerut guvernului să amâne ratificarea tratatului semnat cu Kigali, Lorzii dorind mai întâi să se asigure că Rwanda este o țară gazdă sigură pentru migranții care vor fi expulzați acolo, transmite corespondentul France24.

Majoritatea reprezentanților din camera superioară a Parlamentului (214 la 171) a cerut guvernului să amâne ratificarea tratatului până când se va demonstra că Rwanda este o țară gazdă sigură pentru migranții care vor fi deportați acolo.

Procedând astfel, majoritatea Lorzilor a urmat recomandarea comisiei parlamentare de specialitate care, într-un raport publicat săptămâna trecută, a constatat că garanțiile prevăzute de tratat sunt ,,incomplete”.

Pe baza acestui tratat a fost elaborat proiectul de lege al guvernului conservator, piatra de temelie a politicii sale de combatere a imigrației ilegale. Textul semnat în decembrie cu Kigali ar trebui să răspundă preocupărilor Curții Supreme britanice, care declarase că versiunea anterioară a proiectului de lege este ilegală, deoarece se temea că solicitanții de azil vor fi apoi transferați în alte țări unde ar putea fi puși în pericol.

Unul dintre ultimii ași din mâneca guvernului

Este vorba de unul dintre ultimii ași din mâneca guvernului conservator pentru a salva acest proiect major, care a fost zădărnicit în repetate rânduri de când a fost anunțat în 2022 de fostul prim-ministru Boris Johnson. Camera Comunelor a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege cu o majoritate zdrobitoare.

În urma acestui demers, Rishi Sunak a îndemnat Lorzii să adopte și ei cât mai rapid acest proiect de lege, puternic criticat de asociațiile umanitare, pe care speră să îl pună în aplicare înainte de alegerile generale prevăzute pentru sfârșitul anului 2024.

Spre deosebire de membrii aleși ai Camerei Comunelor, Lorzii nu au puterea de a bloca ratificarea unui tratat. Dar votul asupra acestei moțiuni, la care guvernul va trebui să răspundă, lasă să se întrevadă noi dificultăți pentru acest proiect de lege controversat.

Textul, care definește Rwanda ca fiind o țară terță sigură și care împiedică trimiterea migranților în țările lor de origine, urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare în camera superioară a Parlamentului britanic.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: