Masa sănătoasă de la şcoală este în majoritatea cazurilor un sendviş. Pentru 22% dintre copii este singura masă a zilei

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: unsplash

Sunt şcoli în care unii elevi primesc mâncare prin programul statului şi alţii nu, aşa că apar tensiuni şi frustrare. Iar o altă realitate dureroasă este că unu din patru copii merge la culcare flămând, pentru ca mâncarea din casă să le ajungă adulţilor care muncesc.

La Şcoala Gimnazială din Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa, în sala căminului cultural, 13 elevi de clasa a II-a şi a IV-a împart aceeaşi învăţătoare şi acelaşi destin. Sunt parte dintr-o comunitate vulnerabilă, iar resursele părinţilor sunt puţine.

ANIŞOARA FĂTU, învăţătoare, coordonator proiect „Pâine şi mâine”: Mulţi copii care vin dimineaţa pe stomacul gol şi ştiţi că educaţie să faci pe stomacul gol este foarte greu. Copiii numai la lecţii nu sunt atenţi când ştiu că le este foame.

Masa caldă nu e dintre cele oferite de autorităţile locale, ci de World Vision România, prin programul „Pâine şi Mâine”.

Reprezentanții organizației au analizat Programul Naţional Masă Sănătoasă oferit de stat şi au constatat că la trei luni de la debut acesta a fost pus în practică în mod real doar într-o treime dintre şcolile beneficiare. Pentru jumătate dintre copiii care au primit mâncare la şcoală, aceasta este principala masă a zilei, iar pentru 22% dintre ei, este singura masă din zi.

CORINA DUMITRU, învăţătoare, comună Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa: Mă întreabă aproape din oră în oră cât este ceasul până vine mâncarea. Situaţia este foarte grea aici, foarte foarte grea.

Acelaşi studiu a scos la iveală că unu din patru copii adoarme flămând.

MIHAELA NABĂR, director executiv World Vision România: Avem 23% dintre părinţi care ne spun că seara, ai lor copii nu mănâncă pentru că nu au suficiente resurse să dea întregii familii şi atunci mâncarea merge către adulţii din familie care lucrează.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: