Numire surprinzătoare la Ministerul Finanţelor

finante
Sursa foto: freepik

Numire surprinzătoare la Ministerul Finanțelor! Lucian Heiuş, care şi-a dat demisia de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în urmă cu lună şi a publicat apoi date despre o gaură la venituri de 9 mld. lei, a fost numit de Marcel Ciolacu, ieri, în funcţia de secretar general al Ministerului Finanţelor, conform unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

„Lucian-Ovidiu Heiuș, consilier superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara — Agenția Națională de Administrare Fiscală, exercită, cu caracter temporar, prin detașare, funcția publică vacantă din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Finanțelor pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în decizia premierului.

Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea ANAF, în locul cu rang de secretar de stat, în locul Mirelei Călugăreanu, în mai 2022.

„Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF”

Lucian Heiuș (foto) și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în 29 mai 2023, funcție pe care o deținea din mai 2022. Aceasta s-a întâmplat în contextul în care instituția a fost criticată pentru „gaura” bugetară.

INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN/ Lucian Heiuș
INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN/ Lucian Heiuș

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili”, anunța Heiuş într-un mesaj postat pe Facebook.

El afirma că în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

„Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administraţia fiscală a deschis căi de acţiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum. Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF şi proiectele începute acum şi sper ca viitorul preşedinte să continue proiectele de digitalizare ale instituţiei”, mai spunea Lucian Heiuş.

După ce a plecat din ANAF a revenit pe funcția de consilier superior la Direcția Generală Regionale a Finanțelor Publice Timișoara Timișoara.

Cine este Lucian Heiuș

S-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj- Napoca (1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti (1999).

A mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv – servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

În 2016 a fost parlamentar ales pe listele PNL și a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: