Oamenii continuă să fie mai ieftini decât inteligența artificială în majoritatea locurilor de muncă (Bloomberg)

Sursa foto: Unsplash

Inteligența artificială continuă să fie mai costisitoare decât munca oamenilor în majoritatea domeniilor profesionale, au constatat cercetătorii de la MIT, în urma unui studiu. Inteligența artificială nu poate înlocui momentan lucrătorii din punctul de vedere al raportului cost-eficienţă, mai arată cercetarea, care caută să răspundă temerilor privind înlocuirea persoanelor cu această tehnologie în unele industrii, transmite Bloomberg.

Cercetătorii au analizat costul atractivităţii automatizărilor diverselor sarcini în SUA, concentrându-se pe locurile de muncă unde este folosită viziunea computerizată, de exemplu în cazul profesorilor şi evaluatorilor de proprietăţi imobiliare. Ei au descoperit că doar 23% din angajaţi, evaluaţi în funcţie de salariile în dolari, ar putea fi eficient înlocuiţi. În alte cazuri, deoarece viziunea computerizată este costisitoare de instalat şi operat, oamenii fac treaba mult mai economic.

Oamenii sunt îngrijorați că ar putea fi înlocuiți de inteligența artificială

Adoptarea AI în industrie a accelerat anul trecut, după ce software-ul generativ de inteligenţă artificială (IA) ChatGPT de la OpenAI şi alte instrumente generative au arătat potenţialul tehnologiei. Firmele de tehnologie, de la Microsoft Corp şi Alphabet Inc în SUA la Baidu Inc şi Alibaba Group Holding în China, au lansat noi servicii AI, accelerând planurile de dezvoltare, într-un ritm care, avertizează unii lideri din industrie, este imprudent de rapid. Temerile privind impactul AI asupra locurilor de muncă este de mult un motiv major de îngrijorare.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL