Pe fondul erodării puterii de cumpărare, patiseriile scad producția de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: Pixabay

Patiserii vor scoate pe piață 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și față de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fondul erodării puterii de cumpărare a populației, deși prețurile la unii producători au fost reduse și cu 10% în acest an.

„Apreciem că vom mânca ceva mai puțini cozonaci decât anul trecut și decât în perioada sărbătorilor de iarnă și nu din cauza prețurilor, care chiar au dat în jos la cozonac. Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, față de 7,5 milioane anul trecut, pentru că am observat de la supermarketuri că și comenzile lor au fost ceva mai mici și atunci sigur că ne orientăm și noi cu producția, ca să nu greșim. După cum spuneam, reducerea ofertei nu este din cauza prețului, pentru că sunt unii producători, chiar și cei mari, care au redus prețurile și cu 10%, cred că este din cauza puterii de cumpărare. Însă, eu cred că e un lucru bun, pentru că risipa alimentară trebuie să fie tot mai mică și atunci omul cumpără mai chivernisit, mai chibzuit. Am observat acest lucru: omul preferă să cumpere un cozonac mai mic, dar bun decât un cozonac mare și mai puțin bun”, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, pentru Agerpres.

Din punct de vedere al sortimentelor de cozonaci, Popescu a precizat că patiserii vin cu o ofertă extrem de bogată, iar umpluturile sunt „cu de toate”, respectiv cu portocalele, smântână, ciocolată sau fistic, însă cei mai căutați rămân cozonacii clasici cu nucă, cu stafide și cu rahat.

Acesta a subliniat că și exportul și-a menținut trendul din anii trecuți, circa 10% din cozonacii produși în această perioadă ajungând în afara granițelor țării, în zonele unde locuiesc români.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: