Pensionarea anticipată, interzisă din septembrie pentru mai multe categorii de angajați

Sursa foto: pixabay

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede clar categoriile de angajați care nu se mai pot beneficia de pensie anticipata.

Concret, articolul 59din Legea 359/2023 prevede că, „la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”.

Acest articol înseamnă că angajații care locuiesc în zone poluate, care de-a lungul ultimilor ani au fost menționați în diferite acte normative ca beneficiind de o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în zona poluate; sau angajații care au muncit în condiții deosebite de muncă, inclusiv mineri sau piloți de avioane, care și ei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, nu se pot pensiona anticipat.

O altă prevedere clară din noua lege a pensiilor privind excepțiile de la pensionarea anticipată este stipulată la alin 2 al art 58.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: