Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a sfidat tendinţele regionale. Cele mai mari tranzacţii ale anului 2023

calculator
Sursa foto: Pixabay

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 241 de tranzacții în 2023, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o creștere de 6,1% față de valoarea estimată în 2022 și o reducere de 6,2% ca număr de tranzacții față de 2022, potrivit unei analize EY.

Achiziția Profi Rom Food de către Ahold Delhaize, jucător mare în piața globală de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners pentru suma de 1,4 miliarde de dolari.

Achiziția Enel România de către grupul energetic grecesc Public Power Corporation pentru suma de 1,3 miliarde de dolari.

Achiziția Alpha Bank Romania de către UniCredit, cu sediul în Italia, pentru suma de 319 milioane de dolari.

Mitiska REIM a vândut 25 de parcuri comerciale către M Core Property HQ pentru suma de 236 de milioane de dolari, una dintre cele mai mari tranzacții înregistrate vreodată în sectorul local al imobiliarelor comerciale.

Grupo Bimbo, companie de produse alimentare din Mexic, a cumpărat Vel Pitar pentru suma de 210 milioane de dolari.

Activitatea de fuziuni și achiziții din România în 2023 a continuat să sfideze atât tendințele globale, cât și pe cele regionale, sunt de părere consultanţii EY.

Investitorii strategici și-au menținut rolul predominant în piața locală de fuziuni și achiziții, reprezentând 88% din volumul tranzacțiilor în 2023. Tranzacțiile domestice au înregistrat o creștere marginală ca număr, până la 119 (comparativ cu 116 în 2022), în timp ce volumul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a scăzut cu 13,9% de la an la an, până la un total de 105.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL