Politico: Klaus Iohannis are șanse să devină șeful Comisiei Europene

Sursă foto: Presidency.ro

Deși actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, rămâne favorită să obțină un nou mandat la șefia guvernului european, poziția ei nu mai este la fel de sigură ca în trecut, scrie Politico, care enumeră o serie de posibili înlocuitori ai acesteia – printre care și președintele României, Klaus Iohannis. Iohannis este văzut ca un posibil candidat cu șanse în condițiile în care este „apreciat” de liderii europeni, mai ales de cei conservatori, ia România a avut un comportament „exemplar” în regiune în timpul războiului din Ucraina și a crizelor provocate de acesta.

Klaus Iohannis este al patrulea nume de pe lista Politico, cotat cu o șansă de 1 din 5 să devină succesorul Ursulei von der Leyen. Președintele României este văzut ca fiind un exponent de stabilitate și un „favorit” al liderilor europeni, mai ales ai celor conservatori – și președintele Macron dar și cancelarul Scholz l-au lăudat îndelung pentru faptul că și-a menținut țara ancorată ferm în tabăra pro-europeană și pro-occidentală, în contextul invaziei rusești din Ucraina – un lucru care nu poate fi spus despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, scrie Politico.

În plus, mai argumentează publicația, spre deosebire de Polonia, România a respectat cu strictețe regulile pieței comune europene și nu a ales să impună restricții unilaterale pe grânele ucrainene, fapt ce a consolidat reputația lui Iohannis ca fiind un „jucător de echipă” pro-european. Pe lângă toate acestea, ar fi și argumentul regional – mulți argumentează că a venit vremea ca un lider din estul Europei să conducă Uniunea Europeană. Iohannis, un vorbitor de limbă germană, ar fi, și din acest punct de vedere, bine poziționat și vine din aceeași familie politică din care provine și Ursula von der Leyen.

Decizia PPE de a-și organiza congresul la București arată, de asemenea, poziția favorabilă a liderilor europeni față de Iohannis și România, mai scrie Politico. Argumentul contra pe care-l oferă Politico este că Iohannis ar fi iritat unele țări europene cu anunțul „candidaturii” sale la NATO.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL