Prognoza prețului petrolului pentru 2024: Ce ne pregătește piața țițeiului global în acest an

Petrol
Sursa foto: ADMIRAL MARKETS

Piețele globale de petrol sunt pregătite pentru provocări serioase în 2024. Iată perspectivele pentru cea mai importantă marfă din lume, petrolul.

O recesiune iminentă, o încetinire tot mai accentuată a principalelor economii ale lumii, o cerere de țiței mai mică decât se aștepta din partea Chinei și o producție mai mică vor fi caracteristici definitorii pentru piețele petroliere în 2024, anunță Euronews Business.

Perspectivele prețului petrolului pentru 2024
Este de așteptat ca anul viitor să vedem o ofertă amplă, datorită unei încetiniri a activității economice, combinată cu o producție în creștere din SUA – care a atins recent cel mai ridicat nivel, de 13,24 mbpd. În plus, Brazilia, Guyana, Norvegia și Canada vor menține piețele pline de suficient petrol. Acest lucru răspunde, de asemenea, la întrebarea dacă prețul petrolului va atinge 100 de dolari în 2024. Fără un punct de aprindere geopolitică, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt aproape zero.

AIE vede cererea globală de petrol în creștere anul viitor, după cum a subliniat în raportul său recent. Aceasta a spus că consumul mondial de petrol va crește cu 1,1 mbpd în 2024 – și a remarcat că producția producătorilor non-OPEC va contribui, de asemenea, cu 1,2 mbpd la oferta globală. Perspectivele OPEC pentru anul 2024 sunt ușor diferite de cele ale AIE, întrucât aceasta prevede o creștere de 2,25 mbpd.

În ceea ce privește prețul, analiza tehnică arată că pare să existe un suport considerabil la 65 de dolari (pentru WTI) și la mijlocul intervalului de 60 de dolari pentru țițeiul Brent, dacă recesiunea globală va lovi. Realizând încetinirea economiei globale, Goldman Sachs și-a redus prognoza, întrucât vede Brent-ul la o medie de 80/81 de dolari. Această prognoză converge cu cea a IEA, care vede Brent-ul la 82,57 de dolari pe baril în 2024. Barclays este în continuare pe partea superioară și vede petrolul la o medie de 93 de dolari în 2024, în timp ce S&P Global consideră că 85 de dolari este mai potrivit.

Cea mai importantă tendință care trebuie urmărită pentru a înțelege mai bine perspectivele prețului petrolului pentru 2024 este starea economiei globale, deoarece cererea de petrol este similară.

Cum influențează prețurile petrolului pe piață consumatorii
Petrolul brut este cel mai important produs de bază din punct de vedere strategic din lume. Există peste 4 000 de produse secundare ale petrolului, iar prețul acestuia are un impact asupra aproape tuturor sectoarelor economiei și asupra fiecărei sfere a vieții noastre.
Creșterea prețului petrolului contribuie la creșterea costurilor de transport, ceea ce poate duce la creșterea prețurilor bunurilor. În plus, prin creșterea prețurilor la energie în general, creșterea prețurilor la petrol contribuie la creșterea nivelului inflației care afectează puterea de cumpărare a consumatorilor.

Conform proiecțiilor experților Eurosistemului, „o creștere de 1% a prețurilor petrolului ar implica o scădere a nivelului producției potențiale din zona euro de aproximativ -0,02% pe termen mediu”.În pofida vânturilor potrivnice din 2024, consumatorii ar putea răsufla ușurați, deoarece se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână în limite sau să aibă o tendință de scădere față de 2023, după cum s-a menționat anterior, în condițiile în care se așteaptă ca economia mondială să rămână în continuare lentă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: