Cheltuielile Fondului de Investiții al Arabiei Saudite: 25% din totalul de 124 miliarde de dolari investite în 2023

Sursa foto: Pixabay

Cheltuielile Fondului de investiţii publice (PIF) al Arabiei Saudite au reprezentat circa un sfert din cele 124 de miliarde de dolari investite în 2023 de fondurile suverane la nivel global, arată un raport publicat la 1 ianuarie, transmite Reuters.

Cheltuielile uriaşe de 31,5 miliarde de dolari ale PIF în 2023 sunt comparate cu cele de 123,8 miliarde de dolari pentru toate fondurile suverane, într-un raport anual preliminar al firmei specializate din industrie Global SWF, care urmăreşte fondurile de investiţii suverane ale lumii.

Creşterea puternică de anul trecut a acţiunilor globale a contribuit la creşterea activelor administrate de fondurile suverane din întreaga lume la un record de 11.200 miliarde de dolari.

Cheltuielile totale ale fondurilor suverane pentru tranziţia energetică, de la hidrogen verde la minerit de litiu, au atins, de asemenea, un record de 25,9 miliarde de dolari în 2023, se arată în raport. În ciuda acestui fapt, cheltuielile totale ale fondurilor suverane au fost anul trecut cu 21% sub cele din 2022.

”Acest lucru poate semnala o abordare prea prudentă, deoarece nu există lipsă de capital de pus la lucru în rândul acestor instituţii”, a spus directorul general al Global SWF, Diego López, în raport.

GIC, din Singapore, care a condus cheltuielile fondurilor de investiţii în ultimii şase ani, a investit cu 48% mai puţin în 2023, în ciuda unui flux de 144 de miliarde de dolari de la banca centrală a ţării.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL