Proiect pentru ridicarea pragului electoral de la 5% la 7%. Explicațiile inițiatorilor și reacția UDMR

Alegeri parlamentare
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV

O inițiativă legislativă depusă la Camera Deputaților de deputații Radu Cristescu (PSD) și Adrian Cozma (PNL) prevede ridicarea pragului electoral, de admitere în Parlament de la 5% la 7% și propune eliminarea așa numitului prag alternativ pentru UDMR, care îi permitea intrarea în Parlament dacă ar fi obținut un prag de 20% în patru județe. Inițiatorii invocă în proiect fragmentarea politică de după ultimele alegeri și nevoia de stabilitate guvernamentală în contextul internațional actual.

„Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

– Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totatul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;

– Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coesistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”, potrivit proiectului citat.

Proiectul de lege a fost semnat și de deputații PNL Alexandru Muraru, Cristina Burciu, Laurențiu Cazan, Maria Stoian, Ervin Molnar, Florian Dumitru și Luminița Barcari.

Liberalul Adrian Cozma, unul dintre inițiatorii proiectului, susține că proiectul prevede și eliminarea „unei prevederi discriminatorii” care ar fi fost introduse „cu dedicație pentru UDMR”

„Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani, la nivelul Camerei Deputaților și al Senatului, au determinat o fragmentare politică importantă, iar acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile (…). Având în vedere faptul că în 2024 vor avea loc alegeri la termen pentru Camera Deputaților și Senat, în actualul context internațional, România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral”.

„Mai este o propunere foarte importantă – eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul art. 94, alin. 2, și nu știu câți dintre dumneavoastră sau cei care ne urmăresc știu că există o alternativă, coexistența unui alt prag, și citez, 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale, adică patru județe, pentru toți competitorii electorali”, a adăugat Adrian Cozma.

„Deocamdată în partid nu s-a discutat despre acest proiect de lege. Am considerat că este necesar un astfel de proiect și sunt convins că este o idee care merită dezbătută și va fi dezbătută în Parlament. Din punctul meu de vedere, aceste modificări sunt absolut necesare”, a mai declarat Adrian Cozma, în exlusivitate pentru PS News.

Adrian Cozma/ PS News

 

Și social-democratul Radu Cristescu a anunțat în urmă cu puțin timp pe pagina sa de Facebook depunerea proiectului „prin care facilitatea oferită abuziv unei grupări politice, acum aproape un deceniu, privind accesul în parlament prin obținerea a minim 20% din voturi în minim 4 județe să fie eliminată”.

Radu Cristescu/ presamm.ro

 

„Promisiune îndeplinită.

Ce am făgăduit acum o săptămînă a devenit realitate: ieri, împreună cu mai mulți colegi parlamentari liberali, în frunte cu Adrian Cozma, am introdus în Camera Deputaților un proiect de lege prin care facilitatea oferită abuziv unei grupări politice, acum aproape un deceniu, privind accesul în parlament prin obținerea a minim 20% din voturi în minim 4 județe să fie eliminată. Și să nu ne ascundem după degete: despre UDMR e vorba, căci ea e gruparea pentru care s-a născocit această aberație electorală, care, în numele ocrotirii – firești – a drepturilor unei minorități, a transformat struțo-cămila maghiară în arbitrul mai tuturor guvernărilor.

Prezenți mereu la profituri, dar niciodată la deconturi politice. În calitate de ardelean și de deputat de Satu Mare cunosc profund relația dintre minoritari și majoritari în Transilvania și pot spune cu fermitate: e obligatoriu să eliminăm privilegiile UDMR și să oferim șanse egale, oneste, tuturor. Sper ca toți colegii noștri să înțeleagă utilitatea acestui demers legislativ și să îl voteze cît mai curînd. Deocamdată, cum spuneam, eu raportez: în șapte zile, promisiune îndeplinită!”, scrie deputatul pe Facebook.

Ce spune UDMR

Contactat de PS News, senatorul UDMR Antal Lóránt, a lansat atacuri dure la adresa inițiatorilor proiectului susținând, printre altele că inițiativa legislativă „este categoric împotriva comunității maghiare”. Senatorul UDMR a precizat și că, din informațiile pe care le are, cei doi lideri care formează coaliția de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, nu susțin acest proiect.

Antal Lóránt/photo: Gönczy Tamás

„Bunicul meu avea o vorbă: să te uiți întotdeauna cine spune, ce spune și ce a făcut în viață. Dacă îi analizați pe acești domni, Radu Cristache și Adrian Cozma, care au făcut această inițiativă legislativă care, chiar pe față este împotriva comunității maghiare, o să vă dați seama din toate declarațiile lor că sunt xenofobi și aveau întotdeauna o problemă cu comunitatea maghiară. Deci inițiativa lor categoric merge împotriva UDMR-ului și împotriva comunității maghiare.

După informațiile mele, totuși, cei doi președinți ai celor două partide, în speță PSD și PNL, nu susțin astfel de inițiative și nici nu au fost informați cum că se depune o astfel de inițiativă legislativă. Nu sunt eu în măsură să știu ce s-a discutat intern, dar după cunoștințele mele cei doi președinți nu suțin așa ceva. Noi am spus un lucru foarte clar în momentul când am fost împinși în afara guvernării: noi nu suntem ipocriți, cum sunt alții, și anumite inițiative legislative, unde eram și noi coinițiatorii sau am făcut parte în demersurile, procesele de înaintare a anumitor acte normative, ordonanțe de urgență, hotărâri de guvern, vor fi susținute în continuare. Nu putem să ne schimbăm de la o zi la alta, ar reprezenta o ipocrizie maximă, că ne jucăm a populism ieftin politic.

Noi am trecut în opoziție, nu mai suntem în actul guvernamental și asta este pentru toată lumea foarte clar, dar suntem conserveți cum am fost dintotdeauna, adică nu putem să mergem împotriva anumitor inițiative pe care le-am inițiat noi sau împreună cu colegii cu care am guvernat România”, a declarat senatorul UDMR Antal Lóránt, în exclusivitate pentru PS News.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL