R. Moldova: Transnistria între abandonul economic al Rusiei și șansa reorientării istorice

Sursa foto: Pixabay

„Situația din regiunea transnistreană este un exemplu elocvent al schimbărilor geopolitice din Europa de Est. Acum, fiind abandonată economic de Rusia și confruntată cu crize interne, regiunea are o oportunitate unică de a-și redefini viitorul. Alegerea între trecutul dependent de Moscova și o perspectivă europeană mai stabilă ar putea schimba echilibrul de putere în regiune și ar deschide calea spre o reconciliere istorică cu Republica Moldova.”

Kremlinul se leapădă de enclavele separatiste

Federația Rusă pare să-și retragă sprijinul economic și politic pentru regimurile separatiste pe care le-a susținut decenii la rând, inclusiv Transnistria, Abhazia și Karabahul de Munte. Lipsa gazului și a energiei electrice în Transnistria, este un semnal de schimbare majoră în politica Moscovei. Pentru a înțelege mai bine prin ce poate trece regiunea transnistreană, este destul să privim unul dintre cele mai recente cazuri, cel din Abhazia – o enclavă separatistă din Georgia, la fel, susținută de Kremlin.

După ce autoritățile din Suhumi (capitala autoproclamatei Republici Abhazia) au refuzat să voteze un „acord de investiții” cu Rusia, care dezlega mâinile marilor afaceri rusești – în primul rând în construcția de imobile pe coasta caldă a Mării Negre, Moscova a reacționat rapid și, conform scenariului cunoscut și în R.Moldova, a limitat importul de fructe și legume din Abhazia. Astfel, din senin, Serviciul fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) a depistat dăunători în mandarinele pe care fermierii din Abhazia le exportă în Rusia.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: