Reducerea personalului bugetar. Caramitru: Trebuie o reformă mult mai deșteaptă

A. Caramitru
Sursa foto: captură video

Economistul Andrei Caramitru a  vorbit în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” despre noile taxe în prag de alegeri electorale, dar și despre concentrarea bugetarilor în anumite regiuni și lipsa lor acolo unde este nevoie, raportat la nivelul populației locale.

„Eu cred că pe de o parte e frica electorală. Da, în anul 2020, da, de exemplu PSD e mai relaxat pe tema asta, pentru că sigur electoratul lor nu e, să spunem, în zona de IT. La PNL sunt stresați pe tema asta, deci automat se blochează un pic. Și mai e o problemă, care cred că e cea mai gravă – toate grupurile astea de interese, să nu credeți că nu sunt puternice. De exemplu, taxele astea în plus o să afecteze când vorbim de microîntreprinderi, PFA-uri. Afectează medicii, afectează notarii, afectează avocații, care sunt niște profesii extrem de puternice”, explică invitatul.

Caramitru crede că trebuie făcută și o reformă „mult mai deșteaptă pe angajații la stat”, dar și încă unul, doi pași pe ajustări de taxe.

„Dacă vrei să ai oameni buni, trebuie să-i plătești bine. Da, dacă vrei să ai oameni care să nu fure iarăși trebuie să aibă puțintel mai mulți bani. Deci acolo nu e o problemă de nivelul salariilor, e o problemă de un număr de oameni care stau. Deci mai degrabă aș mai crește puțin salariile la stat”, crede Caramitru.

În continuare, el spune că situația din sistemul de stat, cu bugetari mulți concentrați în anumite domenii și zone, trebuie rezolvată.

„După alegeri, oricât ar fi, va trebui făcut ceva, pentru că s-a ajuns la o situație în care avem primării de 1.200 de angajați la un oraș de 10.000 de locuitori. Devine absurd. De exemplu, ne uităm în București, nu avem suficienți profesori și creșe (…) În Iași, Cluj se stă la cozi. Există zone în care sunt prea puțini bugetari”, mai spune Caramitru.

Acesta arată că sunt mulți bugetari în zone în care nu au absolut nimic de făcut.

„E fără sens, iarăși. Deci trebuie să crești în anumite zone, să tai în alte părți și sigur o să fie afectate probabil satele depopulate, orașele depopulate”, conchide Caramitru.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL