Aplicarea regulamentului european de reducere a emisiilor de metan va aduce costuri substanțiale pentru România, care vor fi suportate ulterior de toți consumatorii, casnici și industriali, potrivit unui artidol publicat recent de Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), pe baza calculelor Asociației “Energia Inteligentă”.
În iulie 2024, a fost adoptat Regulamentul 1787 de reducere a emisiilor de metan în sectorul energetic, cu prevederi ce au impact atât asupra producției UE de petrol, gaze naturale și cărbune, dar și asupra importurilor. Dat fiind numărul mare de sonde existente în România, acest nou act are o importanță crescută pentru sectorul energetic românesc, care va trebui să mobilizeze sume importante pentru a respecta noile impuneri, arată FPPG.
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic cu un potenţial de încălzire globală de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datorează acţiunilor umane.
România are una din cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar o parte din ea intră sub incidența acestui regulament. Conform Asociației Energia Inteligentă, în cei 166 de ani de extracție a țițeiului și gazelor naturale, România a realizat aproximativ peste 54.000 de sonde, dintre care în prezent sunt active 10.701 și 43.914 inactive), și peste 2.200 de de instalații tehnologice pentru producția de țiței și gaze (stații de comprimare, compresoare, stații de măsurare și reglare, stații de uscare, etc).
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News