România este printre primele ţări cu cele mai mici cantităţi de deşeuri de ambalaje generate pe cap de locuitor din UE

Sursa: X

România se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană cu cele mai mici cantităţi de deşeuri de ambalaje generate pe cap de locuitor, însă ţara noastră se clasează pe penultimul loc la capitolul reciclare şi valorificare, arată o analiză Clean Recycle. Această arată că, practic, românii sunt printre primii poluatori cu deşeuri din ambalaje din UE. Creşterea semnificativă a consumului în perioada sărbătorilor de Paşte duce automat şi la creşteri ale deşeurilor de ambalaje: de la cutii de carton, la sticle, PET-uri sau alte recipiente şi produse din plastic, mai arată analiza.

Anul trecut, de Paşte, românii au cumpărat cu 40% mai multe produse faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Consumul ar putea creşte anul acesta, potrivit Clean Recycle, în contextul în care majoritatea românilor vor avea 6 zile libere legate, cu ocazia zilei de 1 mai şi a Paştelui.

”În mod tradiţional, perioada sărbătorilor de Paşte este asociată cu o creştere semnificativă a consumului în gospodării, ceea ce duce automat şi la creşteri ale deşeurilor de ambalaje: de la cutii de carton, la sticle, PET-uri sau alte recipiente şi produse din plastic”, arată o analiză Clean Recycle.

În perioada Paştelui, consumul de ouă creşte cu 50% faţă de alte perioade din an. În egală măsură, un român a cumpărat, anul trecut, în medie, cadouri şi jucării în valoare de 180 lei. În medie, românii au cumpărat, anul trecut, în perioada Paştelui, cu 40% mai multe produse faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Toate aceste creşteri se traduc în creşteri ale cantităţilor de deşeuri generate, iar consumul ar putea fi şi mai mare anul acesta, potrivit Clean Recycle, în contextul în care majoritatea românilor vor avea 6 zile libere legate, cu ocazia Zilei Muncii şi a Paştelui.

Un român produce anual o cantitate de puţin peste 116 kilograme de deşeuri de ambalaje, dar din această cantitate doar 46,4 kilograme sunt şi reciclate, arată cele mai recente date statistice publicate la nivel european.

Creşterea cantităţilor de deşeuri generate de Sărbători pune o presiune suplimentară asupra sistemelor de gestionare a deşeurilor şi a resurselor naturale.

Deşi România se numără printre ţările din Uniunea Europeana cu cele mai mici cantităţi de deşeuri de ambalaje generate pe cap de locuitor, ţara noastră se clasează pe penultimul loc la capitolul reciclare şi valorificare.

Deşi în ţări precum Germania sau Italia cantităţile de deşeuri generate de o persoană se ridică la 200 de kilograme în fiecare an, acolo se reciclează totuşi peste 67% din aceste cantităţi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL