Românii scapă de recesiune, dar nu și de prețurile mari

bani-economie
Sursa foto: Pixabay

Economia României ar putea marca în acest an o creștere economică timidă, dar peste cea din 2023, însă inflația și deficitul vor continua să ne dea bătăi de cap. Aceasta este prognoza unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Echipa de specialiști ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, vine cu câteva vești bune și altele mai puțin bune, în prognoza pentru 2024. Cunoscuți pentru acuratețea predicțiilor, clujenii au fost remarcați în trecut și de BBC pentru rezultatele lor.

Într-o discuție cu „Adevărul”, prodecanul Levente Szasz pornește de la ideea că în 2024 ar trebui să ne așteptăm la o creștere a PIB-ului României, creștere care se va baza pe creșterea consumului, dar și la un deficit încă mult prea ridicat. În opinia lui Szasz și a colegilor săi, creșterea veniturilor reale disponibile deschide calea pentru o reaccelerare modestă a creșterii PIB (la 3%).

De unde pornim?

Economiștii clujeni amintesc că în 2023 economia României a încetinit serios, chiar dacă a rămas în continuare pe creștere.

„Încetinirea semnificativă a creșterii economice provine în mare parte din scăderea cererii domestice și a celei externe, după ce gospodăriile din România au devenit mult mai prudente în privința consumului, amintesc autorii. În plus, economia Zonei Euro, principalul partener comercial, a avut, de asemenea, doar o creștere modestă”, se menționează în studiul economiștilor clujeni.

În opinia lor, economia României a avut o performanță relativ bună, cel puțin comparativ cu celelalte țări din Estul constinentului.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: