La vârful PSD au început să se ascută cuțitele zilele acestea. Devine tot mai limpede faptul că avem de-a face în realitate cu două tabere, aflate într-o situație de competiție pentru controlul partidului. O primă tabără este cea a lui Marcel Ciolacu și a apropiaților săi. Cealaltă tabără include figuri din vechea gardă, oameni care s-au aflat aproape de putere în perioada Dragnea – Dăncilă. Vorbim aici despre vechi baroni precum Dumitru Buzatu și gruparea Stănescu-Firea-Pandele.
O luptă internă între două tabere
Faptul că există această luptă pentru putere și influență în partid este vizibilă în contextul în care vechea gardă se simte tot mai marginalizată. Firea nu este sigură de susținerea partidului pentru o nouă candidatură la Primăria Capitalei, Stănescu este bântuit de afacerea „Stuful din Deltă”, cercetată acum de Parchetul European. Dumitru Buzatu, vechiul baron de Vaslui, a fost deja mazilit din partid după episodul în care a fost prins luând mită 1,25 milioane de lei.
PSD nu este la primele lupte interne. Să ne amintim că după arestarea lui Liviu Dragnea, gruparea Ciolacu – Stănescu a început un amplu proces de îndepărtare a vechilor lideri ai partidului. Eșalonul întâi, format din apropiați ai lui Liviu Dragnea a fost tras pe linie moartă. Treptat au dispărut din prim planul scenei politice figuri precum Șerban Nicolae, Cătălin Rădulescu, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Liviu Pleșoianu, Viorica Dăncilă, Ionel Arsene, sau Niculae Bădălău. Unii precum Florin Iordache au rămas în partid, primind posturi de consolare, în timp ce alții au fost îndepărtați din partid, sau au plecat de bună voie. În cazul altora – Ionel Arsene sau Niculae Bădălău – justiția a intervenit pentru a-i da în vileag.
Gabriela Firea, Olguța Vasilescu și Paul Stănescu sunt exemple ale supraviețuitorilor din vechea gardă, oameni care au schimbat tabăra politică atunci când au simțit momentul oportun. Acum nici aceștia nu par a fi scăpat de o posibilă mazilire politică. Marcel Ciolacu pare a favoriza un nou val în PSD, oameni precum Alfred Simonis, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose. În cazul ultimilor doi vorbim despre persoane pe care Liviu Dragnea îi marginalizase în partid.
Pericolul pentru Ciolacu
În ciuda faptului că asistăm la aceste repoziționări, merită amintit că nici poziția lui Marcel Ciolacu în fruntea partidului nu este una sigură. PSD are reputația unui partid care își mazilește cu regularitate liderii care pierd alegerile. Așa au stat lucrurile în cazul fiecărui lider de la Adrian Năstase la Viorica Dăncilă. Marcel Ciolacu este cu siguranță conștient de acest lucru.
Un eșec major pentru PSD la alegeri, inclusiv pierderea alegerilor prezidențiale ar putea declanșa o nouă luptă internă, la fel cum au stat lucrurile în 2019, atunci când Viorica Dăncilă a pierdut alegerile și Marcel Ciolacu a reușit să se propulseze la vârful partidului, devenind „salvatorul” PSD. Așadar, pentru gruparea Stănescu-Firea-Pandele șansa ar putea veni după alegerile din 2024, în cazul în care partidul înregistrează un eșec major. În acest scenariu poziția lui Ciolacu ar deveni deosebit de șubredă și ar fi deschisă o nouă competiție pentru putere.
Desigur, și reversul medaliei poate fi adevărat. În cazul în care PSD câștigă pe linie alegerile, poziția lui Ciolacu la vârful partidului se cimentează. Totul va depinde de rezultatul scrutinului din 2024.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News