Secretarul de stat al SUA: Palestinienii trebuie să poată rămâne în Gaza

Sursa foto: X

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, afirmă că palestinienii nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza şi că trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor atunci când condiţiile permit acest lucru, relatează BBC. Oficialul american se afla în Qatar în cadrul ultimului său turneu în Orientul Mijlociu.

Blinken a condamnat declaraţiile unor miniştri israelieni, care au cerut relocarea palestinienilor în altă parte. Oficialul american se afla în Qatar în cadrul ultimului său turneu în Orientul Mijlociu. „Civilii palestinieni trebuie să se poată întoarce acasă de îndată ce condiţiile permit”, a declarat  Blinken. „Ei nu pot, nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza”.

Ministrul israelian de finanţe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a cerut ca palestinienii să părăsească Gaza şi să facă loc israelienilor care ar putea „face să înflorească deşertul”. Iar ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, un alt politician de extremă dreapta, a lansat săptămâna aceasta un apel „pentru a încuraja migraţia locuitorilor din Gaza” ca „soluţie” la criză.

Linia oficială a guvernului israelian este că locuitorii din Gaza vor putea, în cele din urmă, să se întoarcă la casele lor, deşi încă nu a precizat cum şi când va fi posibil acest lucru. Între timp, situaţia din Gaza continuă să se deterioreze.

Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că până şi facilităţile medicale, inclusiv spitalele, sunt acum nesigure. Trei grupuri internaţionale de ajutor medical au anunţat că se retrag de la spitalul Al-Aqsa din centrul Gaza după ce Israelul a emis ordine de evacuare. Un reprezentant al Biroului Naţiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat pentru programul Newshour al BBC World Service că este „extrem de îngrijorat de această evoluţie”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: